Foto: LETA

Drošības policijas (DP) redzeslokā ir arī Latvijas valstspiederīgie, kuri bruņotajā konfliktā Austrumukrainā iesaistījušās Ukrainas pusē.

Kā skaidroja DP, tās interešu lokā ir visas personas, kuras, nebūdamas karavīri, iesaistās militāra rakstura aktivitātēs ārpus Latvijas teritorijas, jo šādi gadījumi rada ilgtermiņa riskus sabiedrības un valsts drošībai. Šo personu vidū ir arī tādas, kas iesaistījušās Ukrainas dienvidaustrumos notiekošajā konfliktā kādā no pusēm, apliecināja DP.

Saeima pirms pāris gadiem pieņēma Krimināllikuma grozījumus, kas paredz atbildību par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām.

DP atgādina, ka pēc minētās likuma normas ir sākusi vairākus kriminālprocesus pret personām, kas iesaistījušās prokremliskajās noziedzīgajās organizācijās un aktīvi piedalījušās pret Ukrainas valsts teritoriālo neaizskaramību un politisko neatkarību vērstās bruņotās darbībās.

Ņemot vērā to, ka DP rīcībā esošā informācija neliecina par iespējamiem starptautisko tiesību pārkāpumiem Ukrainas pusē, pagaidām neesot bijis pamats sākt kriminālprocesu pret kādu no šo pusi atbalstošajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Latvijas specdienests plašākus komentārus par personu skaitu vai citām veiktajām darbībām nesniedz.

Jau ziņots, ka DP tika sākti pieci kriminālprocesi pret deviņām personām, kuras piedalījušās konfliktā Ukrainā un darbojušās prokremliskajās noziedzīgajās organizācijās. Līdz šim izdevies aizturēt vien daugavpilieti Artjomu Skripņiku, kuru pirmās instances tiesa attaisnojusi. Skripņika lietā prokuratūra iesniegusi protestu, bet pērn novembrī DP Skripņiku jau atkal aizturēja par mēģinājumu atkārtoti prettiesiski iesaistīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Pārējie Latvijas iedzīvotāji izsludināti meklēšanā.

Tikmēr nesen kļuva zināms, ka Lielbritānijai piederošajā Gērnsijas salā pazudis Latvijas pilsonis Mikus Alps, kurš iepriekš bijis zināms Latvijas DP. DP neatklāja, kāpēc vīrietis nonācis tās redzeslokā.

Spriežot pēc mediju ziņotā, Alps agrāk karojis Ukrainas brīvprātīgo armijā pret prokremliskajiem kaujiniekiem Donbasā.

Gērnsijā 8.janvārī tika atrasta pamatīgi izdegusi automašīna, kurā bija bise, citi ieroči, kā arī skeleta atliekas. Tika pieļauts, ka izdegušajā automašīnā atrastās varētu būt Alpa mirstīgās atliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!