Foto: LETA

Inesis Boķis izstājies no Saeimas "Vienotības" frakcijas, liecina frakcijas priekšsēdētāja Hosama Abu Meri paziņojums tviterī.

"Pēc sarunas ar Boķi esmu pieņēmis viņa iesniegumu par aiziešanu no "Vienotības" frakcijas," raksta Abu Meri. Tas darīts pēc ceturtdienas balsojuma par Ingunas Sudrabas atsaukšanu no tā dēvētās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas.

Viņš aicina arī Viktoru Valaini (V) izdarīt izvēli, jo "sēdēšanu uz diviem krēsliem un laipošanu" Abu Meri nepieļaus. Viņš piedāvā deputātam izvēlēties: vai nu atbalstīt Sudrabu un viņas sabiedrotos vai kopīgi strādāt pie tā, lai izskaustu "Rīdzenes "štelmaņu" iedibinātos principus".

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Abu Meri, viņš informējis Jēkabpils reģionālās partijas priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču, ka viņš vēlas nākamo trešdien ierosināt Jēkabpils reģionālās partijas biedra Valaiņa izslēgšanu no "Vienotības" frakcijas.

Valainim ir dots laiks līdz pirmdienai, lai pašam uzrakstītu iesniegumu. "Es informēju, ka to darīšu, jo viņš neklausīja manam aicinājumam ceturtdien. Ceturtdien bija ļoti politiski svarīgs lēmums," atzina Abu Meri. "Ja viņš nepieņem manu aicinājumu, tas nozīmē, ka viņš pārkāpis frakcijas nolikumu, pārkāpis priekšsēdētāja aicinājumu."

Valainis apstiprināja, ka izstāsies no frakcijas un turpmāk parlamentā darbosies kā pie frakcijām nepiederošais deputāts.

Skaidrojot savu lēmumu atturēties balsojumā par deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) atsaukšanu no "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas, Valainis norādīja, ka negrib "piedalīties politiskajās intrigās". "Sudrabas vadītā parlamentārās izmeklēšanas komisija ir beigusi pastāvēt un es neredzu jēgu balsot par Sudrabas atcelšanu no komisijas priekšsēdētājas amata, ja komisija vairs neturpina darbu," pauda deputāts.

Viņš pateicas "Vienotībai" par sadarbību un atbalstu Latvijas reģionu attīstībai. Vienlaikus politiķis norāda, ka jau ilgstoši ar kolēģiem "Vienotībā" ir atšķīrušās domas par Latvijas tālāko attīstību. "Vairums "Vienotības" deputātu redz Rīgu kā Latvijas attīstības centru. Es savukārt Latviju redzu kā sabalansētu valsti starp laukiem, reģionu centriem un pilsētām, ar līdzsvarotu skolu tīklu, veselības aprūpes sistēmu un sakārtotu infrastruktūru," apgalvoja Valainis.

Viņš arī nākotnē vēloties "visu savu darbu un enerģiju veltīt Latvijas reģionu attīstībai". "Man ir izdevies panākt, ka Latvijas reģionos tiek saglabātas lauku skolas, kā piemēru varu minēt Kandavas internātvidusskolu. Esmu strādājis, lai Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums vairāk tiktu novirzīts reģioniem," klāstīja Valainis. Viņš arī piebilst, ka panākta finansējuma piešķiršana Jelgavas apvedceļa izbūvei, Jēkabpils ielu rekonstrukcijai un sporta stadiona būvniecībai, Daugavpils slimnīcas rekonstrukcijai, Valmieras Jāņa Daliņa stadiona būvniecībai un vēl daudziem citiem nozīmīgiem infrastruktūras projektiem Latvijas reģionos.

Ziņots, ka balsojumā par Ingunas Sudrabas atsaukšanu no tā dēvētās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas ceturtdien divi no 20 klātesošajiem frakcijas "Vienotība" deputātiem atturējās. Abi šie deputāti ir "Vienotības" sadarbības partiju biedri.

Balsojumā par Sudrabas atcelšanu no komisijas vadīšanu nepiedalījās Viktors Valainis, kurš pārstāv Jēkabpils partiju, un Inesis Boķis, kurš pārstāv partiju "Valmierai un Vidzemei".

Iepriekš jau izskanējušas ziņas, ka Boķis nākamajās Saeimas vēlēšanās, kas norisināsies oktobrī, kandidēs no Zaļo un zemnieku savienības, nevis "Vienotības".

Savukārt par Jēkabpils partiju skaidrības vēl nav. Valainis portālam "Delfi" noliedza, ka viņa atturēšanās balsojumā varētu būt saistīts ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Jēkabpils reģionālās partijas priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs portālam "Delfi" norādīja, ka partijas "Vienotība" sadarbības līgums ar Jēkabpils reģionālo partiju ir saistošs un "asas kustības" no reģionālās partijas puses nav notikušas.

Jautāts, kā partija startēs gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, Salcevičs norāda: "Mēs neesam izšķīrušies, mums ir līgums ar "Vienotību", kas mums ir saistošs." Vienlaikus politiķis atklāj, ka partijas valde devusi viņam pilnvaras uzklausīt visus, kuri partiju vēlas uzrunāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!