Foto: DELFI
Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija pārtraukusi publicēšanos Latvijas Universitātes (LU) mājaslapā LU vadības attieksmes dēļ, tā sarunā ar portālu "Delfi" skaidroja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Ceturtdien LTV vēstīja, ka, nesaskaņojot ar tā dēvētās čekas maisu jeb bijušās VDK zinātniskās izpētes komisijas vadītāju Kārli Kangeri, komisijas administratīva sekretāre Marta Starostina publiski paziņojusi, ka komisija pētījumus pārtrauks publicēt LU mājaslapā internetā, kur līdz šim ar tiem varēja iepazīties ikviens interesents.

Kangeris skaidro, ka Starostinai bijušas tiesības pašrocīgi izlemt, kurā brīdī pētījumi LU mājaslapā vairs netiek publicēti. Par to komisija vienojusies 2018. gada 17. janvārī. Uz portāla "Delfi" zvaniem Starostina pagaidām nav atbildējusi.

LTV ziņoja, ka ne LU, ne Datu valsts inspekcija (DVI) pašlaik nekādā veidā neierobežo komisijas publicēšanās iespējas. "Mums tas ir liels pārsteigums, un mēs esam neizpratnē par šādu rīcību no komisijas puses," LTV sacīja LU prorektors Jānis Ikstens, apstiprinot, ka LU joprojām atbalsta pētījumu publicēšanu tās mājas lapā. Tā arī atbildēts DVI.

Kangeris skaidro, ka publicēšanās pārtraukta nevis kādu juridisku iemeslu dēļ, bet gan LU vadības attieksmes dēļ. Kangeris skaidro, ka tā, viņaprāt, pieteikami neatbalstot pētniecības brīvību.

"Mūs neapmierināja universitātes nostāja. Mums pienāca Valsts Datu inspekcijas vēstule, rektors mums to pārsūtīja, un mēs izteicām savus viedokļus, ka vajadzētu uz šo vēstuli noreaģēt. Bet, cik mēs nopratām, LU mūsu ieteikumus necik neievēroja. Es nezinu, ko viņi atbildēja, bet neievēroja. Viņiem vajadzēja skaidri nodefinēt, ka atbalsta pētniecības brīvību. Mēs viņiem teicām, ka tas aizskar pētniecības brīvību. Inspekcija kļūst par sava veida cenzoru. Tas nav pieļaujams. Cik noprotam, tad LU savā atbildē to neminēja, un tas mūs ļoti neapmierināja," publicēšanās pārtraukšanas iemeslus dēļ skaidro Kangeris.

Viņš skaidro, ka tuvākajā nākotnē mainīsies datu aizsardzības regulējums, tāpēc komisija vēlas būt pārliecināta, ka pētnieku darbs tiks aizsargāts. LU šādu drošības sajūtu neradot. Viņš gan piebilda, ja attiecības uzlabosies, tad publicēšanos LU mājaslapā varētu arī atsākt.

Kangeris precizē, ka ar internetā atrodamo vietni "Pietiek.com" komisija nav veikusi nekādas pārrunas, bet portāls pats izlēmis pētījumus publicēt. "To jau var darīt jebkurš, viņiem nav mums jāpiesakās," piebilda Kangeris.

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija iepriekš paudusi satraukumu par LU saņemtu DVI dokumentu par "ierosinātu administratīvā pārkāpuma lietvedību", kas esot saistīta ar komisijas veikto pētniecisko darbu saistībā ar LPSR VDK jeb čekas dokumentiem un šo pētījumu publicēšanu.

Savukārt DVI informēja, ka tā nav sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu vai pētījumiem.

Inspekcijā uzsvēra, ka pārbaudes ietvaros DVI ir vien pieprasījusi LU sniegt informāciju par kādas personas datu apstrādes tiesisko pamatu un mērķi.

Pēc attiecīgās informācijas saņemšanas DVI izvērtēs attiecīgo personas datu publicēšanas tiesiskumu un iespējamību un informēs sabiedrību par pārbaudē konstatēto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!