Foto: LETA

Imants Parādnieks (NA) ceturtdien, 25. janvārī. Saeimas ārpolitikas debašu laikā aicināja ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) skaidrot, vai Latvija "klusē" Katalonijas neatkarības jautājumā, jo to iemainījusi pret Spānijas karavīru klātbūtni Latvijā. Ministrs šādu pieņēmumu noliedza.

"Noslēgumā par mūsu brāļiem katalāņiem un ar to saistīto mūsu reputāciju. Ir kāds jautājums, kurā es lūgtu jūs, ministra kungs, ieviest absolūtu skaidrību. Jau vairākas nedēļas Spānijas un Katalonijas lielākajos medijos tiek apspriesta ziņa, ka Latvijas klusēšana par Katalonijas jautājumu Spānijai izmaksājis 63 miljonus eiro. Runa ir par to, ka Spānijas karavīri uz Latviju nosūtīti apmaiņā pret solījumu klusēt par Katalonijas neatkarības centieniem," sacīja Parādnieks.

Šīs ziņas avots, kā skaidroja deputāts, ir Spānijas bijušais ārlietu ministrs un premjera partijas biedrs Hosē Margaļo, kurš to "publiski gandrīz atzinis gandrīz tieši".

"Šobrīd Katalonijas un Spānijas medijos Latvijas vārds ļoti plaši izskan apkaunojoši, kā valsts, kuru var uzpirkt. Tā izskatās spāniešiem. Bet katalāņiem vēl jo ļaunāk," stāstīja Parādnieks.

"Viņiem tagad Latvija tiek parādīta kā valsts, kas slepus tirgojas ar viņu neatkarību, pašnoteikšanās principu. Ja tā ir patiesība, tad tas ir apkaunojums, kuru būs grūti nomazgāt gadu desmitiem. Es ļoti lūdzu jūs – apliecināt Saeimai un visai sabiedrībai, ka šāds darījums nav noticis, ne rakstveidā, ne mutiskas vienošanās formā – ar skaidru “nē”. Tas ir būtiski arī NATO reputācijai. Mums ir nepārprotami jāzina, ka palīdzība NATO dalībvalstu starpā ir balstīta uz savstarpējās solidaritātes principu, nevis uz apšaubāmiem, slepeniem darījumiem, kas saistīti ar citu tautu neatkarības centieniem. Lūdzu to apliecināt tieši NATO reputācijas vārdā!" savu pārliecību pauda politiķis.

"Pār mums nedrīkst krist ne mazākā aizdomu ēna tik svarīgos jautājumos, jo, ja šodien tirgojamies ar kataloņu tautas likteni, tad ko mēs būsim gatavi pārdot rītdien? Un kurš parīt tādā pat veidā kārtos darījumus, lai pārdotu mūs? Aplieciniet Latvijas vārdā, ka Spānijas bijušais ārlietu ministrs ir publiski teicis nepatiesību tik principiāli svarīgā jautājumā," sacīja Parādnieks.

Rinkēvičs šādus apgalvojumus noraidīja, Parādniekam paskaidrojot, ka Spānijas karavīri Latvijā ieradušies NATO misijas ietvaros, nevis kādu darījumu ietvaros. Tāpat ministrs norādīja, ka Parādnieka teiktais ļoti atgādinot "kāda autora" regulāri paustos uzskatus.

Portāls "Delfi" piedāvā ceturtdienas debašu teksta un video tiešraidi.

Vēstīts, ka NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Ar ārlietu ziņojumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!