Foto: F64

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas speciālisti atbilst likuma prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, secinājis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Tas nozīmē, ka speciālisti beidzot varēs sākt SAB telpās esošo VDK materiālu izpēti.

SAB preses pārstāve Iveta Maura pastāstīja, ka SAB ir pabeidzis astoņu komisijas deleģēto personu pārbaudi par atbilstību likuma "Par valsts noslēpumu" prasībām.

Pārbaudes gaitā negatīva rakstura informācija nav iegūta un personas atbilst likuma prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

SAB gan lūdzis komisijas vadību precizēt un racionāli izvērtēt, vai speciālās atļaujas ir nepieciešams izsniegt visām astoņām personām, ņemot vērā, ka darbu SAB telpās ir iespējams nodrošināt vienlaikus tikai divām personām.

Maura arī informēja, ka 18.janvārī SAB ir nodevis Latvijas Nacionālajam arhīvam pastāvīgā valsts glabāšanā daļēji anonimizētu elektroniskās datu bāzes "Delta-Latvija" restaurēto versiju.

SAB uzteic Latvijas Nacionālo arhīvu par atsaucību, izpratni un veiksmīgu sadarbību. Pētniekiem informācija no datu bāzes "Delta-Latvija" būs pieejama Latvijas Nacionālā arhīva noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!