Foto: Saeimas administrācija

Gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, kas norisināsies oktobrī, jārēķinās ar to, ka cīņās iesaistīsies Krievijas mediji, kā arī Kremļa aģenti, tā ceturtdien, 25. janvārī, ikgadējās Saeimas ārlietu debatēs sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Viņa savā uzrunā atgādināja, ka šoruden vēlētājiem būs jāizšķiras, kurš turpmāk veidos Latvijas ārpolitiku un iekšpolitiku.

"Pirmsvēlēšanu laikā jārēķinās ar informatīvā kara uzbrukumiem no ārpuses. Ar to, ka vēlēšanu cīņās iesaistīsies atsevišķi Krievijas mediji un arī Kremļa ekonomiskās un politiskās ietekmes aģenti Latvijā. Paredzams, ka tiks izplatītas viltus ziņas, lai nomelnotu mūsu valsti un arī politiķus," brīdināja Mūrniece.

Viņa savā uzrunā vērsa uzmanību, ka neatkarības apdraudējums ir arī "valsts nozagšanas" mēģinājumi un korupcija. "Korupcija var būt ļoti ietekmīgs rīks Kremļa rokās. Es ticu, ka Latvijas vēlētāji ir pietiekami nobrieduši, lai lemtu par labu demokrātiskai, tiesiskai, sociāli atbildīgai un nacionālai valstij," atzina Saeimas priekšsēdētāja. "Es ticu, ka, lemjot par Latvijas nākotni, mēs nepaslīdēsim uz kādas banāna mizas un mūs neapžilbinās krāšņa uguņošana galvaspilsētas centrā."

"Realitāte ir sarežģīta. Gan ārpolitikas, gan iekšpolitikas uzdevums ir nepieļaut svešu ietekmi mūsu valstī. Mūsu mērķis ir skaidrs, un tā ir neatkarīga, demokrātiska, nacionāla, droša un pārtikusi valsts," savu uzrunu noslēdza Mūrniece.

Portāls "Delfi" piedāvā ceturtdienas debašu teksta un video tiešraidi.

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16. janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Saeimas Ārlietu komisija un Eiropas lietu komisija ziņojumu izskatīja kopsēdē 23. novembrī.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

Saeimas sēde, kurā iekļauts Ārlietu ministra ziņojums par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā, 25. janvārī sākās pulksten 9.00.

Ar ārlietu ziņojumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!