Foto: LETA

Trešdien laikā no pulksten 6 līdz pulksten 13 Rīgā un tās apkārtnē Valsts policija reģistrējusi kopumā 42 ceļu satiksmes negadījumus, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā. Tikmēr, lai gan Rīgas domes Satiksmes departaments atzīst, ka snigšana apgrūtina braukšanu pa galvaspilsētas ielām, tā dēvētās "puteņa biļetes", kas bez maksas ļauj pārvietoties sabiedriskajā transportā ar automašīnas tehnisko pasi, iedarbināt nav plānots.

Līdz pulksten 11 Valsts policija bija reģistrējusi 21 ceļu satiksmes negadījumu, bet līdz pulksten 13 avāriju skaits pieaudzis līdz 42. Divos no negadījumiem ir cietušie.

Likumsargi atgādina, ka spēcīgas snigšanas apstākļos redzamība ir apgrūtināta, kā arī ziemas apstākļos bremzēšanas ceļš pagarinās vairākas reizes. Līdz ar to autovadītāji aicināti ieturēt drošu distanci un izvēlēties braukšanas ātrumu, kas atbilstošs laika apstākļiem un ceļa segumam.

"Par "puteņa biļešu" ieviešanu tiek lemts atkarībā no meteoroloģiskajām prognozēm. Ja par stipru snigšanu meteorologi ziņo tikai no rīta vai dienas laikā, tajā pašā dienā "puteņa biļetes" izsludināt ir bezjēdzīgi, jo iedzīvotāji jau ir devušies savās dienas gaitās ar auto," skaidro Rīgas domes Sabiedrisko attiecību departamentā. "Šādā gadījumā nekāds atvieglojums satiksmes plūsmai netiks nodrošināts, kas ir galvenais "puteņa biļešu" ieviešanas mērķis."

Departaments izmanto Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju, lai lemtu par "puteņa biļešu" ieviešanu. "Šodien, saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, sniegputenis ir gaidāms līdz pēcpusdienai, tad strauji kāps gaisa temperatūra, līdz pat +4 grādiem. Tas nozīmē, ka brauktuves būs iespējams attīrīt līdz šīs darba dienas beigām, nodrošinot raitu transporta kustību. Savukārt rīt jau būs iestājies atkusnis," portālam "Delfi" klāsta Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

"Puteņa biļetes tiek ieviestas, lai atbrīvotu ielas no privātā transporta, ļaujot brīvi kursēt sabiedriskajam transportam, kā arī mūsu sniega tehnika ātrāk varētu veikt ielu attīrīšanu no sniegam," skaidro Ahuna-Ozola.

Vēstīts, ka Rīgas dome 2012. gada beigās nolēma grozīt pašvaldības saistošos noteikumus un līgumu ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", paredzot, ka "īpašos apstākļos" Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs noteikt izmaiņas sabiedriskā transporta izmantošanas kārtībā, tostarp īslaicīgi atcelt braukšanas maksu. "Īpašie apstākļi", piemēram, masu pasākumos, plūdos, stiprā putenī un citos nelabvēlīgos laika apstākļos vai avārijas situācijā izpilddirektoram būs tiesības noteikt, ka sabiedrisko transportu iedzīvotāji var izmantot bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!