Foto: Shutterstock
E-veselības sistēmā bieži neuzrādās zāļu ķīmiskie nosaukumi, kas nereti apgrūtina lētāko medikamentu izrakstīšanu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja parlamenta deputāte, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS).

Viņa skaidroja, ka, izrakstot recepti, ārstam, iespējams, "galvā stāv" viens konkrēts zāļu nosaukums, kas ir dārgāks. Neuzrādoties minētajiem zāļu ķīmiskajiem nosaukumiem, nereti nākas izrakstīt dārgāku medikamentu, tādēļ attiecīgi pieaug arī pacientu līdzmaksājums aptiekā.

Nacionālais veselības dienests par to esot informēts un solot situāciju labot.

Kozlovska atzīmēja, ka pirmdien viņas praksē pieņemšana bijusi visu dienu un e-veselības sistēma strādājusi bez pārtraukumiem. Sliktā ziņa vēl esot tā, ka aptiekas vēl nespējot pietiekami ātri darboties ar e-receptēm un pacienti esot neapmierināti, ka ir jāgaida.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša (ZZS) ar medicīnas sabiedrības piekrišanu atbalstītu grozījumu veikšanu, lai māsām un ārsta palīgiem ļautu izrakstīt receptes.

Jau ziņots, ka asociācija arī rosinājusi veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai pieļautu, ka māsa un ārsta palīgs var izrakstīt recepti saskaņā ar ārsta norādījumiem. Par šo mediķi ir sūdzējušies jau ilgstoši, jo lēni strādājošas e-veselības sistēmas apstākļos minētais apstāklis kavē pacientu apkalpošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!