Foto: AP/Scanpix

Lielākā daļa mednieku apzinās Āfrikas cūku mēra (ĀCM) risku un mērķtiecīgi samazina meža cūku populāciju, atklāj Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

"Meža cūku mātīšu medības kalpo kā dzimstības, un attiecīgi populācijas skaita regulators. Mednieku ieradumi un gadu desmitos sakņojušās tradīcijas ir grūti lauzt vienā dienā, taču pēdējo gadu dati liecina, ka lielākā daļa mednieku apzinās ĀCM risku un mērķtiecīgi samazina populāciju," sacīja Seržants.

PVD eksperts piebilda, ka meža cūku skaita samazināšana samazina arī saslimušo dzīvnieku skaitu, kas vienlaikus mazina arī ĀCM vīrusa daudzumu dabā. Mērķtiecīgi samazinot un, uzturot zemu meža cūku blīvumu, vīrusa daudzums dabā samazināsies.

Viņš atgādināja, ka meža cūku mātīšu medīšana ir iekļauta Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētās ĀCM apkarošanas 2018. gadā programmā, kas turpinās. Plānots, ka samaksu par nomedītajām meža cūku mātītēm varēs saņemt visu šo gadu.

Kā ziņots, PVD kopumā pērn no medniekiem pieņēma vairāk nekā 10 800 pierādījumus par nomedītām meža cūku mātītēm, kas ir par 23,3% mazāk nekā tika iesniegts gadu iepriekš ar nolūku saņemt par tām 50 eiro atlīdzību. Lai saņemtu atlīdzību, medniekam kopā ar aizpildītiem dokumentiem PVD teritoriālajā struktūrvienībā bija jāiesniedz pierādījumi, ka nomedītais dzīvnieks ir sievišķā dzimuma īpatnis - astes gals un ādas fragments, kurā nepārprotami saskatāmi meža cūku mātīšu ārējie dzimumorgāni.

Seržants pērn decembrī skaidroja, ka, neraugoties uz mazāku nomedīto meža cūku mātīšu skaitu 2017. gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš, mednieku aktivitāte joprojām bija gana augsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!