Foto: Publicitātes attēli
Administratīvā rajona tiesa piektdien publiskojusi 2011. gadā uzņemtās fotogrāfijas, kurās redzama Pāvilostā dažus metrus no jūras esošā skandalozā "māja – kuģis" tās tapšanas stadijā. Tiesa uzsver, ka lietas izskatīšanas brīdī krastmalā tapa kuģis, kurš bija reģistrēts arī kuģu reģistrā. Kurā brīdī tas pārtapis par stiklotu māju ar plašu terasi gan neesot zināms.

Kā izriet no tiesas sprieduma, Latvijas Kuģu reģistra būvniecības stadijā esošu kuģu reģistrācijas grāmatā 2011.gada 15.novembrī ar reģistrācijas numuru 160 ir reģistrēts būvniecības stadijā esošs kuģis.

Tiesa piektdien izplatījusi paziņojumu presei, norādot, ka, 2013. gadā izskatot administratīvo lietu, nav vērtēts, vai topošais objekts ir māja vai kuģis un paziņojumam pievienojusi Valsts vides dienesta veikto fotofiksāciju administratīvā pārkāpuma konstatēšanas laikā 2011. gada nogalē.

2013. gadā skatot zemes īpašnieces SIA "Alco" sūdzību par tai piemēroto sodu par neatļautu konstrukcijas izvietošanu kāpu aizsargjoslā tiesa nevērtēja to, vai konstrukcija ir māja vai kuģis, jo par to lietā strīda nebija, teikts Liepājas tiesu nama tiesneša palīdzes Ievas Neimanes paziņojumā presei.

Kā norāda Neimane, 18. janvārī medijos ir izskanējusi informācija par to, ka Pāvilostā dažus metrus no jūras ir uzbūvēta māja un tiesā ir pierādīts, ka tas ir kuģis. Administratīvā rajona tiesa norāda, ka 2013. gada 6. februārī pieņēmusi spriedumu administratīvā pārkāpuma lietā, kurā "Alco" bija saukta pie administratīvās atbildības.

Uzņēmumam bija piemērots naudas sods par to, ka tas savā īpašumā "Oļi", Ulmalē, Sakas pagastā, Pāvilostas novadā, aptuveni 10 metrus no stāvkrasta malas bija novietojis metāla režģu un pontonu konstrukciju, kuras augstums ir aptuveni 1,7 metri līdz 2,1 metram, platums aptuveni 15 metru un garums aptuveni 35 metri, tādējādi pārkāpjot Aizsargjoslu likumā noteikto aizliegumu izvietot Aizsargjoslu likumā noteiktas konstrukcijas kāpu aizsargjoslā.

Tiesa, izskatot lietu, konstatēja, ka administratīvā atbildība "Alco" bija piemērota par kuģa būvniecības stadijā izvietošanu krasta kāpu aizsargjoslā, tomēr tiesa secināja, ka kuģim būvniecības stadijā ir atļauts attiecīgajā vietā atrasties. Līdz ar to tiesa atzina, ka nav pierādīts pamats SIA "Alco" saukšanai pie administratīvās atbildības par kuģa būvniecības stadijā izvietošanu vietā, kur to nepieļauj normatīvo aktu prasības.

Izskatāmās lietas ietvaros, pretēji presē izskanējušai informācijai, pēc būtības netika vērtēts jautājums par to, vai attiecīgā konstrukcija ir māja vai kuģis, jo par to lietā strīda nebija. Arī Valsts vides dienests gan pārsūdzētajā lēmumā, gan tiesai sniegtajā rakstveida paskaidrojumā konstrukciju atzina par kuģi būvniecības stadijā. Tāpat minēto apliecināja arī lietā esošie fotoattēli. Lietas izskatīšanas laikā 2013. gadā neviena atbildīgā institūcija ēkas esamību attiecīgajā vietā nebija konstatējusi, skaidro tiesā.

Arī Kurzemes apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas spriedumā, kas taisīts, izskatot Valsts vides dienesta apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu, ir secināts, ka SIA "Alco" rīcībā, novietojot būvniecības stadijā esošu kuģi tauvas joslā, nav saskatāms administratīva rakstura pārkāpums.

Tāpat lietā tika secināts, ka "Alco" konkrēto kuģi ir reģistrējusi atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 467 "Noteikumi par kuģu reģistrāciju Latvijas kuģu reģistrā".

Savukārt konstatējot, ka pēc Kurzemes apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas sprieduma spēkā stāšanās situācija ir mainījusies un kuģa būves vietā notiek dzīvojamās ēkas celtniecība, atbildīgajām institūcijām, tai skaitā Pāvilostas novada pašvaldībai un Valsts vides dienestam, uz to bija jāreaģē.

"Delfi" jau ziņoja, ka strīdīgais īpašums uzcelts tieši jūras krastā uz valsts zemes, kas robežojas ar vienam no Latvijas turīgākajiem cilvēkiem Argodam Lūsiņam piederošu zemesgabalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!