Foto: LETA
Darba nespējas dēļ pagaidām uz nenoteiktu laiku aizkavējusies bijušā bērnunama "Līkumi" vadītāja Jura Boķa atstādināšana no amata, ziņo Salas novada pašvaldība.

Pašvaldībā no Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja ir saņemts atkārtots, labots paziņojums, kurā bijušā bērnunama "Līkumi", tagad ģimenes atbalsta centra "Saulstari" vadītājam Boķim ir noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus.

Lai arī šis paziņojums nav bez kļūdām, tas tikšot pildīts tiklīdz būšot šāda iespēja. Patlaban tā izpilde neesot iespējama, jo kopš vakardienas Boķim ir darba nespēja, skaidroja pašvaldībā.

Pašvaldībā pauda bažas, ka Boķa atstādināšana no ieņemamā amata, pamatojoties uz nekorektu dokumentu, var radīt finansiālus zaudējumus, jo Boķis var vērties ar prasību tiesā un, ja viņa prasība tiks atzīta par pamatotu, materiālo kompensāciju viņam nāksies maksāt pašvaldībai, nevis policijai.

Patlaban pašvaldība sākusi apzināt personas, kuras varētu pildīt ģimenes atbalsta centra "Saulstari" vadītāja pienākumus. Lai arī pašreizējā situācijā gribētāju uzņemties iestādes vadību nav daudz, pašvaldībai padomā ir divas kandidatūras.

Meklēt cilvēkus no malas ģimenes atbalsta centra "Saulstari" vadītāja pienākumu izpildei pašvaldībai nācies, jo iestādē ir izveidojusies neveselīga gaisotne - esošie centra darbinieki ir nospiesti, jo ir noguruši no regulārajām pārbaudēm, kurās nopietni pārkāpumi centrā tā arī neesot konstatēti, taču negatīvs iespaids uz tā darbību atstāts.

Jau vēstīts, ka no 11. janvāra Boķim aizliegts ieņemt amatu, jo viņš tiek turēts aizdomās par iespējamo vardarbību pret bērniem.

Lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015. gadā un sākotnēji to izmeklēja Valts policijas (VP) Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā pieļauta nepamatota novilcināšana, nenotika mērķtiecīga izmeklēšana, tāpēc lieta pagājušā gada beigās nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) Kriminālpolicijas birojam un par uzraugošo prokuroru noteikts Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aivars Egle.

"Uzskatu, ka divu gadu [izmeklēšanas] termiņš bija pietiekams, lai lieta jau būtu tiesā," izmeklēšanas novilcināšanu komentēja prokurors. Viņš pašlaik negrasās meklēt par novilcināšanu vainīgas personas, jo svarīgākais ir izmeklēt pašu lietu.

Pašlaik par aizdomās turamo lietā atzīts Boķis, krimināllieta ir ierosināta pēc diviem Krimināllikuma pantiem. Viņš tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistītas ar vardarbību, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību. Par pirmo pārkāpumu var draudēt brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, bet par bezdarbību - līdz trim gadiem -, taču iespējami arī citi sodi.

11. janvārī Boķim piemēroti trīs drošības līdzekļi - aizliegums ieņemt noteiktu amatu, pamest valsti un pienākums uzturēties dzīvesvietā.

Pašlaik lietā ir identificēti vairāki cietušie, taču, iespējams, cietušo bērnu skaits vēl var augt.

Egle atteicās prognozēt, kad lieta varētu nonākt tiesā, jo vēl nav saņemti visu nepieciešamo ekspertīžu rezultāti, tāpat jāiztaujā liecinieki.

VP ZRP kriminālprocesu nekomentēja, tāpat arī to, vai lieta novilcināta apzināti.

Bāreņu nams "Līkumi" par ģimenes atbalsta centru "Saulstari" pārdēvēts 2016. gada septembrī.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2015. gadā Tiesībsarga birojs sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi".

Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

"Tā situācija ir diezgan traģiska, īpaši, ja darbinieku liecība ir viena, bet medicīnas ieraksts liecina pavisam ko citu," sacīja Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!