Foto: Publicitātes attēls

Pagājušajā gadā Latvijas armija saņēmusi ASV korporācijas "Harris" ražotās militāri taktiskās radiostacijas vairāk nekā 10,5 miljonu ASV dolāru (8,6 miljonu eiro) vērtībā.

Apjomīgā jauno radiostaciju piegāde stiprinās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandvadības spēju un ļaus turpināt attīstīt ilgtspējīgu un ar citām NATO dalībvalstīm savietojamu sakaru sistēmu, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Līgumu par šo taktisko radiostaciju iegādi Aizsardzības ministrija noslēdza 2016. gada augustā ar ASV valdību. Šīs taktiskās radiostacijas nodrošina cita veida informācijas šifrēšanu, salīdzinot ar tām, kuru iegādi no 2015. līdz 2019. gadam paredz ar "Harris" korporāciju noslēgtais līgums. Pērn saņemtās radiostacijas iespējams iegādāties, tikai slēdzot līgumu ar ASV valdību.

Abu līgumu ietvaros iegādātās radiostacijas, tām nepieciešamais aprīkojums un piederumi veido vienotu sakaru sistēmu komandvadības nodrošināšanai ar dažādām informācijas aizsardzības pakāpēm, norāda AM.

NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš iepriekš intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina, ka jaunās rācijās saņems Zemessardze. Tomēr, tā kā "Harris" rācijas ir ļoti pieprasītas un to piegāde aizņem vairākus gadus, sakaru līdzekļu iztrūkumu pilnā apjomā NBS šogad nevarēs novērst.

Tāpat NBS komandieris uzsvēra, ka Krievijas armija nespēj slāpēt "Harris" rāciju signālus, tas esot pierādījies militārajā konfliktā Ukrainas austrumos.

Lai turpinātu NBS apgādi ar modernu radiosakaru aprīkojumu, 2017. gada 11. decembrī Aizsardzības ministrija noslēdza jaunu līgumu ar ASV valdību par taktisko radiostaciju "Harris" un to aprīkojuma iegādi vairāk nekā 17 miljonu ASV dolāru vērtībā. Plānots, ka pirmās radiostacijas šī līguma ietvaros Latvija saņems jau 2019. gada sākumā.

ASV korporācijas „Harris" radiosakaru iekārtas un aprīkojumu lieto lielākā daļa NATO dalībvalstu, kā arī daudzas NATO "Partnerattiecības mieram" valstis, tādēļ to izmantošana nodrošina Nacionālo bruņoto spēku sakaru sistēmas efektivitāti un savietojamību ar citu NATO valstu sakaru sistēmām.

Ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku operacionālās vajadzības, apjomīgi taktisko radiostaciju "Harris" iepirkumi plānoti arī turpmākajos gados, uzsver ministrija. To iegāde ir būtiska komandvadības spējas attīstībā, kas ir viena no aizsardzības nozares prioritātēm.

Mūsdienu tehnoloģiskajiem risinājumiem atbilstoša militāra standarta radiosakaru sistēmas izveide Nacionālajos bruņotajos spēkos tika uzsākta 1998. gadā. Saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku radiosakaru koncepciju visas regulāro spēku un Zemessardzes vienības galvenokārt lieto ASV korporācijas „Harris" Falcon-II un Falcon-III sērijas radiosakaru līdzekļus un aprīkojumu. Pirmās šādas radiostacijas Nacionālo bruņoto spēku rīcībā nonāca 1999. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!