Foto: F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien ierosinājusi lietu par deputāta Ingmāra Līdakas (ZZS) iespējamo ētikas pārkāpumu, balsojot cita deputāta vietā Saeimas plenārsēdē.

Iepriekš Saeimas komisija saņēma privātpersonas iesniegumu, kurā pausts viedoklis par deputāta Līdakas rīcību, vienā no Saeimas sēdēm nobalsojot cita deputāta vietā.

"Tā kā šī epizode arī pārraidīta televīzijā, uzskatu to par acīmredzamu Saeimas deputātu ētikas kodeksa 6. punkta pārkāpumu," rakstīts deputāta un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Vitālija Orlova (S) iesniegumā komisijai.

Ētikas kodeksa 6. punkts nosaka, ka "deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību (runām, balsojumiem u.c.). Deputāts nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu."

Orlovs lūdz komisiju izvērtēt Līdakas rīcību atbilstoši Saeimas kārtības rullim.

Vēstīts, ka pērn, kad deputāti lēma par valsts budžetu, LTV7 kamera fiksēja, ka deputāts Līdaka veicis balsojumu kāda cita deputāta vietā.

Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā vērsusies privātpersona ar lūgumu LTV7 fiksēto vērtēt, taču komisija, kamēr nav veiktas izmaiņas Saeimas kārtības rullī, to uz privātpersonas iesnieguma pamata darīt nevar.

Ņemot vērā, ka šajā laikā komisijā nav vērsies neviens cits deputāts ar iesniegumu šo gadījumu izvērtēt, Orlovs lēmis pats to uzrakstīt.

Orlovs portālam "Delfi" iepriekš pauda cerību, ka šīs lietas izskatīšana varētu mudināt citus deputātus aizdomāties, ka nav pareizi balsot kolēģu vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!