Foto: F64

Rīgas domes (RD) Satiksmes un transporta lietu komiteja trešdien izskatīja Satiksmes departamenta ziņojumu par 14,2 miljoniem eiro, kas palikuši pāri no pērn pašvaldības ielām un autoceļiem plānotajiem tēriņiem.

Pērn pamatbudžetā mērķdotācijā pašvaldības autoceļiem un ielām sākotnēji 10,4 miljoni eiro saņemti no valsts dotācijām, bet RD vasarā veica grozījumus, pievienojot no pašvaldības ieņēmumiem vēl 10,6 miljonus ielu remontdarbiem. Tomēr pāri palikuši iepriekšminētie 14,2 miljoni eiro.

No atlikuma 5,6 miljonus eiro plānots atvēlēt jau sākto projektu pabeigšanai, 976 tūkstošus eiro atvēlēs sāktajiem iepirkumiem. Savukārt 7,6 miljoni eiro ir neizlietotie un ietaupītie līdzekļi, kurus plānots pārvirzīt šā gada budžetā.

Satiksmes departaments lūdza komitejai atbalstīt plānu apstiprināt 18,4 miljonu eiro mērķdotāciju Rīgas autoceļiem un ielām, ko veido 10,7 miljonu eiro dotācija no Valsts autoceļu fonda un minētie 7,6 miljoni eiro no pērn neiztērētajiem līdzekļiem.

Plānu komiteja nevarēja apstiprināt kvoruma trūkuma dēļ. Taču arī plāna apstiprināšanas gadījumā ieceres stātos spēkā pēc Rīgas domes balsojuma par grozījumiem pašvaldības šā gada budžetā.

RD Satiksmes departamenta direktors Emīls Jakrins skaidro, ka līdzekļu pārpalikums nav kritiska problēma, jo līgumu noslēgšanas datums nav pats galvenais faktors infrastruktūras attīstīšanas jomā – svarīgākais, kad darbi pabeigti. "Dažreiz ir objektīvāki iemesli, dažreiz mazāk objektīvi, bet speciāli termiņi nav novilcināti," teica Satiksmes departamenta direktors, atzīstot, ka daļu iecerētā viņa vadītais departaments pērn nav paspējis izdarīt.

Departamenta plāns paredz par 12 miljoniem eiro pārbūvēt un izbūvēt vairākas ielas un ceļus. Piemēram, taps puse no veloceļa, kas Rīgas centru savienos ar Ziepniekkalnu, informēja Jakrins. Plānota arī veloceļa izbūve Turgeņeva ielā.

Iecerēti arī pērn nesāktie remontdarbi uz Brasas tilta, taču Jakrins sola darbus organizēt tā, lai tie šovasar neapgrūtinātu satiksmi uz Dziesmu svētkiem Mežaparka estrādē.

Satiksmes departaments plāno rekonstruēt apļveida krustojumu pie "IKEA" lielveikala. Iecerēts arī pārbūvēt Aleksandra Grīna bulvāri no Bāriņu līdz Daugavgrīvas ielai.

Satiksmes departamenta Transporta būvju uzturēšanas un būvniecības pārvaldes priekšnieks Edmunds Valpēters skaidro, ka šie un pārējie departamenta plāni jebkurā brīdī var mainīties, jo rodas dažādas neparedzētas situācijas. Piemēram, pērn daļu plānu ietekmējusi "Rail Baltic" būvniecība.

Pieņemot 2018. gada budžetu, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) solīja, ka šis būs "smags ielu remontdarbu" gads. Ielu seguma atjaunošanai galvaspilsētas ielās pašlaik atvēlēts 13,1 miljons eiro – par pusotru miljonu eiro vairāk nekā pērn.

Jau vēstīts, ka šogad lielākie remontdarbi Rīgā plānoti Krasta ielā, Čaka ielā, Spīķeros un Bruņinieku ielā. Portāls "Delfi" izpētīja, ka piecu gadu laikā pašvaldība ielu remontdarbos ieguldījusi 235,8 miljonus eiro.

Ziņots, ka RD apņēmusies izpētīt galvaspilsētas iedzīvotāju pārvietošanās paradumus, atvēlot tam līdz 165 289 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Vēlāk taptu jauns transporta simulācijas modelis, kas ļautu analizēt pasažieru plūsmu sadalījumu pa dažādiem transporta veidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!