Foto: LETA

Trešdien par Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītāju kļuva deputāte Inese Lībiņa-Egnere no partijas "Vienotība".

Bez pielaides darbam ar valsts noslēpumu palikušais deputāts Jānis Tutins (S) uz komisijas sēdi neieradās. Tā kā komisijas sēdē piedalās pieci komisijas deputāti, tad kvorums ir un vadītāja vēlēšanas var notikt, norādīja NDK priekšsēdētāja vietnieks deputāts Kārlis Seržants (ZZS).

Balsošana notika atklāti bez biļeteniem. Par Lībiņas-Egneres kandidatūru balsoja Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (NA), pati Lībiņa-Egnere un Seržants. Atturējās Ringolds Balodis, bet pret Lībiņu-Egneri balsoja otrs amata kandidāts Jānis Ruks.

Pirms vēlēšanām Lībiņa-Egnere sacīja, ka ir komandas cilvēks un uzskata, ka galvenais NDK uzdevums ir nodrošināt parlamentāro kontroli, kā arī pauda uzskatu, ka var tikt galā ar amata pienākumiem, ņemot vērā gan viņas līdzšinējo profesionālo pieredzi, gan to, ka viņa ir juridisko zinātņu doktore.

Ruks pirms balsojuma sacīja, ka ir lūdzis atbalstu gan savai frakcijai, gan citiem deputātiem Saeimā. Ja viņam būtu iespēja vadīt NDK, tad viņš pievērstu uzmanību jautājumiem, kas uzlabotu parlamentāro kontroli, izdarītu secinājumus un atrastu iespējamās vājās vietas, kuras vēl var stiprināt.

Ruks pauda, ka pamatā NDK darbs būs saistīts ar nacionālās drošības plānu un analīzi par tiem darbiem, kas jau ir padarīti, un par to, kā tas tiek īstenots nākotnē – vai nav kādas problēmas un nav vajadzīgs atbalsts mērķu sasniegšanai. Tāpat Ruks norādīja, ka jautājums ir par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoru.

Lībiņa-Egnere ir 12. Saeimas priekšsēdētājas biedre un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre. Arī 11. Saeimā viņa bija Saeimas priekšsēdētājas biedre, kā arī strādāja Juridiskajā komisijā un Eiropas lietu komisijā. Pirms ievēlēšanas Saeimā bijusi Valsts prezidenta juridiskā padomniece. Lībiņa-Egnere ieguvusi tiesību zinātņu doktores grādu.

Jau ziņots, ka līdz šim NDK vadīja politiķe Solvita Āboltiņa, kura nolikusi deputātes mandātu. 10. janvārī Āboltiņa aizvadīja savu pēdējo sēdi NDK priekšsēdētājas amatā, kuru ieņēma visu 12. Saeimas pilnvaru laiku. Tāpat jau vēstīts, ka uz NDK vadītāja amatu kandidēja Lībiņa-Egnere (V) un Jānis Ruks (LRA).

Iepriekš "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri pauda, ka nav bažu par to, ka "Vienotība" varētu zaudēt NDK priekšsēdētāja amatu.

NDK strādā pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas, tātad tajā ir seši deputāti - trīs koalīcijas un trīs opozīcijas parlamentārieši. Patlaban komisijā ir Jānis Tutins (S), kuram ir atteikta pielaide valsts noslēpumam, Ringolds Balodis (NSL), Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), līdzšinējais komisijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Seržants (ZZS) un abi vadītāja amata kandidāti - Ruks un Lībiņa Egnere.

NDK izskata jautājumus, kas skar Latvijas drošību un aizsardzību, kā arī ar šo sfēru saistītās ekonomiskās, politiskās, sociālās, militārās, zinātniskās, tehniskās un citas intereses. Komisija veic parlamentāro uzraudzību pār valsts drošības iestādēm – SAB, Militārās izlūkošanas un drošības dienestu un Drošības policiju.

Komisijas uzdevumos ietilpst arī Nacionālās drošības koncepcijas un Valsts aizsardzības koncepcijas apstiprināšana, kā arī valsts drošības iestāžu personāla komplektēšanas principu izvērtēšana. Tāpat komisija akceptē un pārrauga nacionālās drošības vajadzībām piešķirto budžeta līdzekļu izlietojumu, kā arī izvērtē valsts drošības iestāžu budžetu projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!