Foto: DELFI
Latvijā pastāv atbildīgajām iestādēm pieejams dzimumnoziedznieku reģistrs, taču tas nav pieejams pietiekami publiskā līmenī, pauda Tieslietu ministrijā (TM).

Ministrijā uzskata, ka ikvienam indivīdam jādod iespēja elektroniskā vai papīra formātā iesniegt pamatotu lūgumu un saņemt informāciju par potenciāliem riskiem viņu bērniem. Tas skar gan apkaimes iedzīvotājus, gan izglītības iestādes, kur bērni mācās, gan dažāda veida skolas vai ārpusskolas aktivitātes.

TM ir gatava atbalstīt reģistra padarīšanu pieejamāku un savas kompetences ietvaros iesaistīties šīs idejas realizēšana.

TM pārstāve gan piebilda, ka, lai reģistru padarītu publiski pieejamāku būtu jāveic izmaiņas Sodu reģistra likumā, kas ir Iekšlietu ministrijas kompetencē.

Arī Valsts probācijas dienesta (VPD) pārstāvis Imants Mozers norādīja, ka daļēji publisks dzimunoziedznieku reģistrs būtu efektīvākais risinājums Latvijā. VPD ieskatā daļēji publisks nozīmē, ka informācija ir pieejama plašam tiesībsargājošo un cietu iesaistīto institūciju lokam, piemēram, izglītības iestādēm. Mozers uzsvēra, ka ir nepieciešams attiecīgs tiesiskais regulējums, lai noteiktos gadījumos arī fiziskas personas varētu iegūt šo informāciju.

Laikraksts "Diena" jau ziņoja, ka Polijas valdība padarījusi publiski pieejamu to sodīto cilvēku reģistru, kuri notiesāti par dzimumnoziegumu paveikšanu. Lielākā daļa šo cilvēku ir notiesāti par izvarošanu vai mazgadīgo seksuālu izmantošanu.

Polijas Tieslietu ministrijas mājaslapā publiski pieejami dati par 768 cilvēkiem, kuri lielākoties sodīti tieši par pedofiliju. Tur publicēti katras notiesātās personas fotoattēli, informācija par viņu dzimšanas datumu un vietu, rajonu, kurā viņi dzīvo, paveiktajiem noziegumiem un piespriesto soda mēru, vēsta Radio Poland.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!