Foto: DELFI

Valsts policija pagājušā gadā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi sešas lietas pret maksātnespējas administratoriem, tāpēc Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska atzina, ka tikai laiks parādīs vai administratoru noziegumiem dots būtisks trieciens.

Noziegumu apkarošana maksātnespējas administratoru jomā policijā bija noteikta par prioritāti un pagājušais gads "policijai bija ražīgs", atzina Bauska.

"Veiksme saslēdzās labā sadarbībā ar prokuratūru un jauno maksātnespējas administrācijas vadību. Veiksmīgi sadarbojoties ar prokuratūru kriminālvajāšanas sākšanai ENAP pērn nodeva sešus kriminālprocesu. Šajās lietās administratoriem tiek inkriminēta naudas piesavināšanās, izspiešana, tiesas lēmuma nepildīšana un noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizācija," uzsvēra Bauska.

Bauska uzskata, ka policijas darba rezultāti ir nopietns signāls sadarbības partneriem, ārvalstu investoriem un pašiem administratoriem. "Redzams, ka izmaiņas šajā jomā notiek un šī tēma mums joprojām ir prioritāte. Ar 2016. gadu sākās uzrāviens. Krimināllieta ir ļoti komplicētas un smagas, tāpēc mēs ieguldām lielu darbu, lai pierādījumi būtu pareizi nofiksēti," norādīja Bauska.

Vaicāts vai šogad noziegumos pieķers vēl kādu administratoru Bauska atbildēja, ka "policija strādājot un vairākās lietās izmeklēšana turpinās".

To vai maksātnespējas administratoru noziegumiem ir dots būtisks trieciens rādīšot laiks, taču problēma joprojām ir aktuāla un policijai tā ir palikusi par prioritāti, norādīja Bauska.

Jau ziņots, ka pērn skaļākā prokuratūrai nodotā maksātnespējas administratoru lieta ir pret bijušajiem maksātnespējas procesa administratoriem Māri Sprūdu un Ilmāru Krūmu saistībā ar AS "Trasta komercbanka" likvidācijas procesu.

2017. gada 27. janvārī tika sākts kriminālprocess par izspiešanu organizētā grupā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, ja tas izdarīts organizētā grupā.

Izmeklēšanā policija noskaidroja, ka 2016. gadā, izmantojot "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu savtīgās interesēs, 1980. un 1971. gadā dzimušie maksātnespējas administratori pēc iepriekšējas vienošanās, veica izspiešanu organizētā grupā kopā ar vēl četrām personām - 1969., 1977., 1970. un 1953. gadā dzimušiem vīriešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!