Foto: F64

Drošības policija (DP) informāciju par to, ka kādreizējais DP priekšnieka vietnieks Juris Leitietis "oligarhu lietā" figurējušā Aināra Šlesera tuvu stāvošam cilvēkam Krišjānim Peteram krimināllietas izmeklēšanas laikā, iespējams, izpaudis neizpaužamas ziņas, informāciju no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņēmusi vien pērnā gada novembra izskaņā un pēc tam sākusi pārbaudi.

Žurnāls "Ir" vēstīja, ka bijušais DP priekšnieka vietnieks Leitietis 4. janvārī bijis uzaicināts uz tā sauktās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi Saeimā, jo viņš lietas izmeklēšanas laikā, iespējams, izpaudis neizpaužamas ziņas Krišjānim Peteram, kurš bija tuvs "oligarhu lietas" centrālās personas Aināra Šlesera sabiedrotais, raksta žurnāls "Ir".

Laikā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica operatīvās darbības, vācot pierādījumus par oligarhu iespējamiem noziegumiem, ticis konstatēts, ka Leitietis, iespējams, pieļāvis krimināli sodāmu likumpārkāpumu - izpaudis neizpaužamas ziņas Peteram, par ko paredzēts sods Krimināllikuma 329.pantā. Leitieša izpausto ziņu saturs nav kļuvis zināms, jo tās fiksētas oligarhu lietas operatīvajā izstrādē un nav atslepenotas.

DP portālam "Delfi" norāda, ka par izdevumā "Ir" minēto situāciju DP informāciju no KNAB saņēma 2017. gada 23. novembrī. Pēc informācijas saņemšanas DP sāka pārbaudi lietas apstākļu noskaidrošanai, tajā skaitā pieņēma paskaidrojumus no Leitieša.

"Ņemot vērā, ka lietas apstākļi ir saistīti ar DP veiktajiem pasākumiem pretizlūkošanas jomā, kā arī to, ka pārbaude vēl turpinās, DP šobrīd atturas no detalizētākiem komentāriem," norāda drošību sargājošā iestāde. Vienlaikus DP akcentē, ka KNAB iepriekš nebija informējis par publikācijā minēto situāciju. Tāpat DP rīcībā nav informācijas, ka par minēto situāciju būtu informēta DP darbību uzraugošā institūcija – Ģenerālprokuratūra – vai Satversmes aizsardzības birojs, kas izsniedz pirmās kategorijas speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpuma objektiem.

Žurnāls "Ir" ziņoja, ka, pētot "oligarhu lietu", Saeimas deputāts Andrejs Judins (Par/V) sācis interesēties, kāpēc nav ticis izmeklēts lietā redzams noziegums un valsts amatpersona palikusi nesodīta, turklāt pērn maijā Leitietis, kurš 2016. gadā pēc ilgstoša dienesta devās pensijā, tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni "par ilgstošu, priekšzīmīgu un panākumiem bagātu darbību, godprātīgu dienestu Latvijas sabiedrības interesēs".

Pēc Judina ierosinājuma Leitietis uzaicināts uz Saeimas komisiju sniegt paskaidrojumus. Slēgtās sēdes saturs saistīts tieši ar operatīvās lietas materiāliem, tāpēc tajā nedrīkstēja piedalīties komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba - vienīgā komisijas deputāte, kam nav pielaides valsts noslēpumam un līdz ar to tiesību iepazīties ar operatīvo lietu.

Bijušais Drošības policijas priekšnieka vietnieks Leitietis par šo iespējamo kriminālpārkāpumu sodīts netikšot, jo par to iestājies noilgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!