Ceturtdien Saeimas lēmumu par grozījumiem Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā pavadīja deputāta Ivara Brīvera (LRA) sašutums par termina "biznesa eņģeļi" iekļaušanu tajā. Parlamentārietis sacīja, ka apzinās – šis apzīmējums tiek plaši izmantots ikdienā, taču tas neesot arguments, jo, "ja likumos rakstītu visus tos vārdus, kādi tiek lietoti ikdienā, tad pieklājīgā sabiedrībā nemaz šos likumus nedrīkstētu lasīt".

Ceturtdien Saeima lēma Ministru kabineta iesniegtos grozījumus Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai. Pirms lēmuma tribīnē kāpa Brīvers un atgādināja, ka svinīgajā solījumā deputāti ir apņēmušies stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

"Piedāvātais likumprojekts ir kārtējais precedents, kuru pieņemot, mēs nevis stiprināsim, bet vājināsim latviešu valodu," skarbs bija deputāts, sakot: "vēl neesot Saeimā, man daudzkārt ir gadījies sastapties ar situāciju, kad no valodas viedokļa absurdi vārdi un vārdu savienojumi tiek lietoti lietišķajā saskarsmē ar argumentu, ka "tā taču ir ierakstīts likumā."

Viņa ieskatā ministriju ierēdņus "maz uztrauc latviešu valodas tīrība un labskanība". "Viņi nodod savus produktus Saeimai, un arī deputāti, kuriem ir vienalga, kā tas viss notiek, šos valodas brāķus uzskata par nebūtiskiem sīkumiem. Rezultātā tas viss nonāk likumos. Aicinu to nepieļaut!" mudināja Brīvers.

Viņš skaidroja, ka likumprojektā izmantots vārdu salikums "biznesa eņģeļi". "Jā, angļu valodā ir jēdziens "business angels", ar to saprotot privātos investorus, kuri gatavi riskēt ar savu kapitālu, ieguldot to jaunuzņēmumā un nepretendējot uz kompensāciju neveiksmes gadījumā. Es mēģināju atrast, vai termins "business angels" ir lietots Amerikas Savienoto Valstu un Lielbritānijas likumos, un man tas neizdevās. Pat ja tā būtu, tas nav arguments, lai šo nejēdzīgo vārdu savienojumu lietotu Latvijas likumos," savu nostāju pauda parlamentārietis.

Deputāts meklējis terminu Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas datubāzē, taču nav to atradis. Arī, sazinoties ar Terminoloģijas komisiju, viņš noskaidrojis, ka šāds termins nemaz nav apspriests komisijā.

"Man iebildīs, ka "biznesa eņģeļus" jau lieto ikdienā. Zinu! Mums ir pat Eņģeļu asociācija. Taču tas nav arguments. Ja likumos rakstītu visus tos vārdus, kādi tiek lietoti ikdienā, tad pieklājīgā sabiedrībā nemaz šos likumus nedrīkstētu lasīt," sašutis bija deputāts.

Viņa ieskatā likumprojekts ir "kārtējais brāķis". Viņš aicināja noraidīt likumprojektu un vērsties Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijā. "Vienīgi varu piebilst, ka, ja šāds termins tiks apstiprināts, tad es aicināšu definēt likumā arī terminu "eņģelis"," draudīgi norādīja parlamentārietis.

"Var jau teikt, ka tas tikai tāds sīks brāķis, samierināsimies ar to. Taču, ja jūs veikalā pirksiet bikses un pārdevēja piedāvās jums bikses ar caurumu uz sēžamvietas, diez vai jūs sāksiet procentuāli rēķināt, cik liels ir šis caurums, bet gan palūgsiet atnest citas bikses – bez cauruma. Tāpēc arī tagad aicinu nerēķināt, cik liels ir šis brāķis, bet gan prasīt to novērst," savas uzrunas izskaņā mudināja Brīveris.

Grozījumi Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā paredz paplašināt atbalsta saņēmēju loku.

Likumprojektā paredzēti vairāki grozījumi, kas ļaus jaunuzņēmumu nozarei paplašināt atbalsta saņēmēju loku. Pirmkārt, tiks paplašināts kvalificēta riska kapitāla investora definējums, ļaujot atbalstam kvalificēties arī tiem jaunuzņēmumiem, kuri saņēmuši vismaz 15 000 eiro agrīnas riska kapitāla investīcijas no "biznesa eņģeļiem" un akcelerācijas programmu ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!