Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušā gadā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests iesaldējis 45,6 miljonus eiro, kas ir par vairāk nekā deviņiem miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš, pastāstīja dienesta vadītājs Viesturs Burkāns.

Pēc Burkāna paustā, viņa vadītais dienests pērn ir krietni pastrādājis. Proti, tas gada laikā tiesību aizsardzības iestādēm ir nosūtījis 225 materiālus par pamatotām aizdomām par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Lielākā daļa materiālos konstatētais kvalificēts pēc Krimināllikuma 195.panta kā no nozieguma iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Pamatā informācija nodota Nodokļu un muitas policijas pārvaldei un Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei. Līdz gada beigām daļa materiālu jau bija izvērtēti un izmeklētāji sākuši 85 kriminālprocesus.

Burkāns atgādināja, ka dienestam jau kopš 2005.gada prioritāte ir meklēt lielas naudas atmazgāšanas shēmas. Ja 2016.gadā izdevies atrast un iesaldēt 36 170 000 eiro tad pērn summa augusi un izdevies iesaldēt 45 600 000 eiro.

"Lielu finanšu shēmu veidošanā mēs pērn redzam nelielu kritumu. Noziedznieki ir "mācījušies". Shēmas ir palikušas ātrākas un vairs netiek veidotas tik lielas shēmas," teica Burkāns.

Viņš vērsa uzmanību, ka mūsdienās maksājuma pakalpojumi tiek izpildīti ļoti ātri, tāpēc arī dienesta darbiniekiem lēmumi jāpieņem ļoti īsā laikā. Pašreizējais juridiskais regulējums gan ir pietiekams, lai dienests varētu ātri aizdomīgas summas apturēt un analizēt, viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!