Foto: LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vairākums šodien lēma no grozījumiem likumā "Par pašvaldībām" izslēgt iepriekš parlamentā atbalstīto normu, kas paredz veidot revīzijas komisijas republikas pilsētās ar vismaz 100 000 iedzīvotāju.

Attiecīgo priekšlikumu parlaments konceptuāli atbalstīja 2015. gada novembrī. Tas attiektos tikai uz Rīgu, jo citās Latvijas pilsētās nav tik liels iedzīvotāju skaits.

Ziņotājs par šo likumprojektu, Saeimas deputāts Juris Šulcs (V) norādīja, ka šīs normas papildināšanai uz otro lasījumu iesniegtie priekšlikumi, kas nosaka revīzijas komisijas darbības nosacījumus, komisijā nav atbalstīti. Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) pauda, ka šādā situācijā, kad nav noteikta kārtība, kādā revīzijas komisijai būtu jāstrādā, būtu muļķīgi saglabāt šo normu. Tāpēc viņš rosināja no likuma izslēgt Saeimā konceptuāli atbalstīto regulējumu.

Savukārt deputāte Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) norādīja, ka revīzijas komisijai ir nepieciešama, jo citādāk nav iespējams pilnībā pārbaudīt visu pašvaldības paveikto. Parlamentārietis Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) norādīja, ka revīzijas komisija ir paredzēta, lai būtu maksimāla caurspīdība arī finanšu darījumos un lai informācija par to nonāktu arī līdz iedzīvotājiem.

Dolgopolovs taujāja, kāpēc nav runa par visām pašvaldībām, bet tikai par Rīgu. Jansons atbildēja, ka ar politisku lēmumu šo nosacījumu varētu attiecināt uz visām pašvaldībām, taču līdz šim deputāti tādu nav pieņēmuši.

Saeimas deputāts, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis (V) uzsvēra, ka nav pareizi izcelt Rīgu kā vienīgo pašvaldību, kurai tiek noteikts šāds pienākums.

Par šīs normas izslēgšanu no likumprojekta vēl būs jālemj parlamenta sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!