Foto: DELFI
Tiesa otrdien noteica papildus ekspertīzi par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzētajam Daugavpils iedzīvotājam Artjomam Skripņikam, tāpēc uz nenoteiktu laiku tika atlikta krimināllietas izskatīšana, jo nav zināms, cik ātri ekspertīze tiks veikta, portālu "Delfi" informēja Rīgas apgabaltiesā.

Pieņemts lēmums par ambulatorās kompleksās tiesu psiholoģiskās un psihiatriskās ekspertīzes nozīmēšanu Skripņikam.

Prokuratūra pret šo aizstāvības lūgumu neiebilda un tiesa to apmierināja, atzīmējot, ka līdz šim psiholoģiskie aspekti ekspertīzē nav tikuši vērtēti.

Ņemot vērā, ka, veicot Skripņika garīgās veselības ekspertīzi, kriminālprocesā vēl nebija veikta tiesu medicīniskā ekspertīze, kā arī lietas materiāliem nebija pievienots izraksts no slimības vēstures par Skripņika ārstēšanos 2014. gada oktobrī, tiesa nolēma noskaidrot ekspertu viedokli par 2014. gada oktobrī iegūtās galvas traumas iespējamo ietekmi uz Skripņika garīgo veselību.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos Raimonds Ločmelis portālam "Delfi" norādīja, ka pirms otrdienas sēdes apsūdzētais bija vērsies pie tiesas ar lūgumu nekonvojēt viņu uz tiesas namu, ņemot vērā viņa veselības stāvokli. Tādēļ viņš tiesas sēdē piedalījās ar videokonferences starpniecību un lietas izskatīšana tika sākta, apsūdzētajam atrodoties ieslodzījuma vietā.

Lietu apelācijas instancē izskata Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas sastāvs, ko vada tiesnesis Guntars Stūris. Ņemot vērā to, ka lietas iztiesāšanas laikā pirmās instances tiesā bija nolemts to skatīt slēgtās tiesas sēdēs, jo lietā ir materiāli, kuri nav izpaužami publiski, arī apelācijas instances tiesā lietu izskata aiz slēgtām durvīm.

Liecinieki uz tiesas sēdi otrdien netika aicināti, jo iepriekš prokuratūras izteiktie lūgumi par liecinieku uzaicināšanu tika noraidīti, tādēļ ka nebija atbilstoši noformēti. Savukārt sēdē prokurores pieteiktie lūgumi par ekspertu un drošības iestāžu pārstāvju uzaicināšanu uz tiesas sēdi liecinieku statusā tika apmierināti.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien slēgtā sēdē sāka skatīt krimināllietu, kurā par piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēts un pirmās instances tiesā attaisnots Skripņiks.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn augustā attaisnoja Skripņiku, kurš tika apsūdzēts par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Tā bija pirmā krimināllieta par piedalīšanos konfliktā Ukrainā, kas noslēdzās ar spriedumu pirmajā tiesu instancē.

Tāpat ziņots, ka 2017. gada 17. novembrī Drošības policija aizturēja Skripņiku aizdomās par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Prokurore skaidroja, ka iepriekšminētās krimināllietas materiālus apelācijas instances tiesa, izskatot konkrēto krimināllietu par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā, nevar skatīt kā pierādījumus. Vienīgais, ko Rīgas apgabaltiesa var darīt ir to ņemt vērā kā personu raksturojošu informāciju. Tas pats attiecas arī uz administratīvo lietvedību par narkotisko un psihotropo vielu aprites pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!