Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) atbalsta specializētas likumsargu akadēmijas atjaunošanu, savukārt Finanšu ministrija (FM) pagaidām šajā jautājumā ir rezervētāka.

Rasnačs vēstulē Iekšlietu ministrijai (IeM) paudis uzskatu, ka Policijas akadēmija ir jāatjauno, bet uz pilnīgi citiem, jauniem pamatiem. Galvenais uzdevums būtu sagatavot profesionālus, augsti kvalificētus tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekus, nevis izglītot juristus, kas, beidzot studijas, neturpina darbu minētajās iestādēs.

Rasnačs vienlaikus uzskata, ka jaunizveidotajā akadēmijā otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā būtu nepieciešams ietvert studiju programmas, kas būtu attiecināmas ne tikai uz Valsts policijas, bet arī uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Valsts probācijas dienesta un citu tiesībaizsardzības iestāžu darba specifiku.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Rasnačs aicina IeM sagatavot Policijas akadēmijas atjaunošanas un attīstības koncepciju, lai uz tās pamata tiktu no jauna izveidota šāda akadēmija.

Arī Jēkaba Straumes vadītais KNAB uzskata, - lai uzlabotu juridisko pakalpojumu kvalitāti tiesībsargājošās iestādēs un citās kompetentajās iestādēs, vadoties no vēsturiskās pieredzes, būtu nepieciešams izveidot specializētu augstāko izglītības iestādi, kas balstīta uz likvidētās Policijas akadēmijas mērķiem un darbības principiem.

Situācijā, kad valstī un visā pasaulē noziedzīgie nodarījumi, piemēram, korupcija kļūst aizvien komplicētāki, ir sistēmiski jārīkojas, lai tiesībsargājošās, drošības un citās kompetentajās iestādēs tiktu nodarbināti izglītoti, profesionāli un atbilstoši atalgoti darbinieki.

FM, kuras pārziņā ir Nodokļu un muitas policijas pārvalde, vēstulē IeM norāda, ka atbalsta priekšlikumu kādā no valsts augstākās izglītības iestādēm izveidot studiju programmu, kas sagatavotu speciālistus tiesībaizsardzības iestāžu vajadzībām, tajā skaitā arī tām tiesībaizsardzības iestādēm, kas nodrošina noziedzīgu nodarījumu atklāšanu un novēršanu valsts ieņēmumu jomā un muitas lietu jomā.

Vienlaikus ir svarīgi nodrošināt, ka jau esošo studiju kursu saturs paredzētu plašāku skatījumu uz nodokļu administrēšanas jautājumiem, revīzijas jautājumiem un auditu kontekstā ar pasaules ekonomikas attīstības tendencēm, norāda FM.

Tikmēr jautājums par nepieciešamību atjaunot Latvijas Policijas akadēmiju būtu risināms augstākas izglītības reformas kontekstā, jo šobrīd jau pastāv specializēta apmācība studiju virzienā "Iekšējā drošība un civilā aizsardzība" vairākās Latvijas augstskolās, pārliecināta FM, uzsverot, ka te būtisks ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) viedoklis.

Kā vēstīts, lai arī patlaban policistus izglīto Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), IeM kā ilgtermiņa risinājumu turpina izvērtēt iespēju par jaunas policijas augstskolas izveidošanu, teikts ministrijas atbildes vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

IeM šogad 18.janvārī organizēs starpinstitūciju sanāksmi, uz kuru tiks aicinātas ministriju, Latvijas tiesībaizsardzības un drošības iestāžu vadošās amatpersonas, lai diskutētu par jaunas policijas akadēmijas izveides iespējamību, kā arī par iespējamo tiesībaizsardzības un valsts drošības iestāžu speciālistu pasūtījumu.

Valdība 2009.gada vasarā nolēma likvidēt Latvijas Policijas akadēmiju. Viens no galvenajiem akadēmijas likvidēšanas iemesliem bija finansējuma trūkums. Kā tolaik norādīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece, akadēmija profesionālā jomā un sniegtā pakalpojuma kvalitātes ziņā nav devusi gaidīto rezultātu. Akadēmija beidza pastāvēt 2010.gada 1.janvārī.

Kopš tā laika diskusijas par specializētas augstskolas, kur sagatavotu likumsargus izmeklēšanas iestādēm, ir bijušas gan Saeimas komisijās, gan citviet, taču līdz reāliem darbiem nav tikts.

Vairākas augstas amatpersonas ir norādījušas uz vājo Valsts policijas veiktās izmeklēšanas kvalitāti, kuru nereti veic jauni un pietiekami nekvalificēti likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!