Foto: stock.xchng
Pašvaldības informatīvā izdevuma izdošanas biežumu noteiks dome, pieņemot saistošos noteikumus, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas pirms otrā lasījuma atbalstu guvušais priekšlikums likumā "Par pašvaldībām".

Likums ir atvērts kopš 2015. gada oktobra. Sākotnēji tas bija atvērts pēc vairāku deputātu iniciatīvas, kuri likumā izstrādāja grozījumus, kas noteica, ka republikas pilsētas dome, kuras iedzīvotāju skaits pārsniedz 100 tūkstošus, uz savu pilnvaru laiku izveido revīzijas komisiju. Taču laika gaitā par likuma "epicentru" kļuva pašvaldību informatīvie izdevumi.

Otrdien komisijas deputāti pulcējās uz sēdi, lai izskatītu likumprojektu pirms otrā lasījuma. Tajā plašas diskusijas raisīja tieši priekšlikumi, kas skar pašvaldību informatīvo izdevumu virzību.

Galdā tika celti divi priekšlikumi. Viens paredzēja, ka informatīvo izdevumu pašvaldība izdod ne biežāk kā vienu reizi mēnesī. Otrs priekšlikums paredzēja, ka informatīvā izdevumu izdošanas biežumu nosaka pašvaldības dome, pieņemot saistošos noteikumus. Abos gadījumos tika paredzēts, ka ierobežojumi neattieksies uz informatīvajiem izdevumiem, kuros publicē tikai pašvaldības un to institūciju pieņemtos tiesību aktus un to skaidrojumus.

Konkurences padomes, Kultūras ministrijas un izdevēju pārstāvji aicināja deputātus atbalstīt priekšlikumu, kas nosaka, ka pašvaldība informatīvos izdevumos izdod ne biežāk kā vienu reizi mēnesī. Tika norādīts, ka, atbalstot priekšlikumu, tiktu veicināta reģionālās preses konkurence.

Deputāts un Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis (V) šādiem apgalvojumiem nepiekrita. Viņa ieskatā pašvaldību informatīvo izdevumu izdošanas ierobežošana līdz vienai reizei mēnesī nepalielinās iedzīvotāju pirktspēju reģionos, līdz ar to neveicinās reģionālās preses pirkšanas apjomus. "Drīzāk notiks pretējais – cilvēki paliks bez informācijas," ainu iezīmēja Valainis.

Arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji un vairāki deputāti sliecās atbalstīt priekšlikumu, kas paredz, ka informatīvā izdevuma izdošanas biežumu nosaka pašvaldības dome. Komisijas vadītājs Segejs Dolgopolovs (S) atgādināja, ka eksistē Eiropas vietējo pašvaldību harta, kas paredz pietiekami lielu rīcības brīvību pašvaldībām.

Pēc plašām diskusijām komisijas vairākums atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka pašvaldības informatīvā izdevuma izdošanas biežumu noteiks dome, pieņemot saistošos noteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!