Foto: LETA

Jaunajā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju programmā "Policijas darbs", kurā apmāca policijas vecākos virsniekus, no 100 paredzētajām budžeta vietām šobrīd aizpildītas ir 40, vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Policijas akadēmiju likvidēja krīzes gados – 2010. gadā, atgādina raidījums. Patlaban policija savu apmācības sistēmu pakārtojusi šā brīža realitātei, proti, pērk ārpakalpojumā.

Tā kā policija regulāri tiek pelta par izmeklēšanas zemo kvalitāti, RSU jaunā profesionālā bakalaura studiju programma policijas vecāko virsnieku apmācībai tika izstrādāta pērn. "Šāda studiju programma nekur citur Latvijā nav. Tā ir unikāla, paredz četras specializācijas – kārtības policijas darbs, kriminālmeklēšanas policijas darbs, izmeklēšanas darbs un finanšu un ekonomisko noziegumu atklāšana," skaidro RSU Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks.

Šajā mācību gadā jaunajā RSU programmā bija paredzēts uzņemt 100 studentus, taču pieteicās tikai 46. No viņiem seši jau ir atbiruši.

Vēstīts, ka Valsts policijas Rīgas iecirkņos pērn pietrūka teju piektā daļa darbinieku un ar katru gadu vakanču skaits arvien pieaug.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uzskata, ka situācija ietekmē izmeklēšanas kvalitāti. "Kadru deficīts palielina slodzi atlikušajiem izmeklētājiem, kuri strādā. Ja izmeklētājs, kura lietvedībā ir 200 lietas, iet prom, tad viņa lietas jāsadala citiem. Cits izmeklētājs, kuram pašam jau ir 200 lietas, saņem 20 klāt – ar viņām jāiepazīstas, līdz ar ko šī policijas kapacitāte ir aktuāls temats", intervijā "de facto" pauda Kalnmeiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!