Foto: LETA
Šā gada pirmajā nedēļā no Latvijas izraidītā žurnāliste Olga Kurlajeva un viņas dzīvesbiedrs Anatolijs, visticamāk, gatavojuši filmu par Vairu Vīķi-Freibergu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ieguvuši tūristu vīzas, divi Krievijas žurnālisti – Anatolijs Kurlajevs un viņa sieva Olga – gadu mijā ieradās Rīgā, lai it kā sagaidītu Jauno gadu. Imigrācijas kontroles laikā Valsts robežsardze aizturēja abus žurnālistus un izraidīja viņus no Latvijas, jo personas atrodas tā dēvētajā "melnajā sarakstā".

Krievijas televīzijas žurnāliste Kurlajeva pagājušā gada laikā televīzijas kanālā "Rossija24" veidojusi vairākas filmas un plašas reportāžas par Moldovu, Melnkalni, Poliju un Lietuvu – valstīm, kas uzskatītas par Krievijas interešu sfēru, akcentē raidījums. Filmās stāstīts, cik neizdevušās un korumpētas ir šīs valstis.

Anatoliju Kuraljevu "melnajā sarakstā" Latvija iekļāva pēc viņa producētās filmas "NATO pie vārtiem" izdošanas 2015. gadā. Filmā atklāti NATO plāni it kā radīt draudus Krievijai, izsmieta Latvijas vājā armija, kā arī lielīti Krievijas ieroči, kas jebkurā brīdī esot kaujas gatavībā.

Kurlajeva Krievijas televīzijām apgalvoja, ka tikai pēc tam, kad notikusi viņas vīra izraidīšana, nolēmusi veidot filmu par Latvijā plaukstošo rusofobiju. Taču "Nekā personīga" zināms, ka žurnāliste jau braucot uz Latviju bija ieplānojusi intervijas ar vairākiem cilvēkiem Rīgā savai jaunajai filmai.

Žurnāliste paspējusi intervēt bijušo ārlietu ministru Jāni Jurkānu, kurš raidījumam pastāsta – Kurlajeva Latvijā gribējusi gatavot filmu par bijušo prezidenti Vīķi-Freibergu.

Intervijai piekritis arī agrākais "Saskaņas" biedrs un bijušais Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs. Viņš pēdējā laikā bieži izsaka Latvijai nedraudzīgu viedokli dažādās Krievijas televīzijas pārraidēs, norāda raidījums.

Intervēts arī pašpasludinātais krievu aizstāvis Latvijā Aleksandrs Gapoņenko. Bijusi iecerēta saruna arī ar "Saskaņas" Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu. Deputāts raidījumam izvairīgi komentēja sadarbību ar žurnālisti.

Neilgi pēc televīzijas producenta Kurlajeva izraidīšanas "Nekā personīga" pamanīja, ka žurnāliste Olga Kurlajeva un filmēšanas grupa Rīgā pie Maskavas nama tiekas ar Eiroparlamenta deputātu Andreju Mamikinu. Abu intervija notiek tur pat netālu esošajā bārā "Deviņas promiles".

Pēc intervijas ar Mamikinu Olga Kurlajeva negribēja "Nekā personīga" atklāt, kāpēc atbraukusi uz Latviju.

Vīķes-Freibergas palīdze raidījumam stāstīja, ka bijusī prezidente nav saņēmusi intervijas pieprasījumu no Krievijas žurnālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!