Foto: LETA

E-veselības lietotāji ir nevis jāsoda, bet jāpalīdz tiem apgūt sistēma, sarunā norādīja Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (V).

Viņaprāt, par problēmām sistēmas darbībā atbildīga ir Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests (NVD). Deputāts e-veselības ieviešanu salīdzināja ar bērnišķīgām slimībām, kuras vienkārši jāpārslimo.

"Vienkārši notiek ieviešanas posms, kas ir ārkārtīgi grūts un tādēļ jādara viss, lai palīdzētu lietotājiem apgūt sistēmu. Jāuzlabo sistēma tehniski, jo šķiet, ka tai trūkst jaudas un nedrīkst sodīt lietotājus. Savukārt, ja kaut kas neiet, tad jāļauj rakstīt uz papīra," uzsvēra Ražuks.

Deputāts vērsa uzmanību, ka sistēmas obligāto ieviešanu nevar atlikt, jo ir ieguldīti Eiropas Savienības līdzekļi. Ražuks skaidroja, ka agri vai vēlu sistēmu tāpat vajadzētu ieviest, un runa nav tik daudz par e-recepti vai e-darbnespējas lapu, kā par globālu datubāzi par visiem pacientiem Latvijā.

Jautāts, vai problēmas ar sistēmu varētu tikt apspriestas komisijā, Ražuks vērsa uzmanību, ka Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā jau visu laiku tika skatīts ar sistēmu saistītais līdzekļu izlietojums, savukārt apakškomisijā tika skatīti medicīniskie aspekti. "Ceļš ir pareizs un jāiet uz priekšu. Jāsaprot, ka arī daudziem ārstiem ir grūtības no papīra pāriet uz elektronisko darbu, tādēļ viņiem ir jāpalīdz," piebilda Ražuks.

Jau ziņots, ka vairāki aptaujātie Rīgā praktizējošie ģimenes ārsti norādījuši, ka e-veselības sistēmā "strādāt ir neiespējami", jo tajā nevar izrakstīt receptes, noslēgt darba nespējas lapas, kā arī sistēmā nav reģistrēti vairāki medikamenti un medicīnas preces.

Tikmēr NVD pārstāvji skaidroja, ka trešdien e-veselības sistēmā konstatēti nelieli traucējumi, kas visbiežāk bijuši saistīti ar citu, darbam e-veselības sistēmā pielāgotu informācijas sistēmu lietošanu, savukārt ceturtdien tehniski e-veselības sistēmas traucējumi nav novēroti.

No 1.janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska.

Pirmajās dienās uz problēmām sistēmas darbībā norādījušas vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!