Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
Šī gada 7. janvārī aprit 100 gadu, kopš dzimis pazīstamais Latvijas publicists un sabiedriskais darbinieks, profesors Mavriks Vulfsons, kurš sabiedrības autoritāti pagājušajā gadsimtā ieguva ar uzstāšanos Latvijas PSR Radošo savienību plēnumā, kurā atklāti nolasīja Molotova-Ribentropa pakta slepenos protokolus un publiskoja Latvijas okupācijas faktu.

Vulfsons dzimis Maskavā, bet pēc Latvijas brīvības cīņu beigām 1921. gadā kopā ar vecākiem pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Mācījies Rīgā un augstāko izglītību ieguvis Latvijas Valsts universitātē.
Viņa mūža ritējums spilgti ataino aizvadītā gadsimta sarežģīto un pretrunu pilno vēsturi, liecina Latvijas Nacionālā arhīva dati.

Jaunībā Vulfsons darbojās sociāldemokrātiskajā organizācijā "Darba jaunatne" un vēlāk kļuva par pārliecinātu komunistu. Pēc Otrā pasaules kara Mavriks Vulfsons strādāja laikrakstos "Cīņa" un "Rīgas Balss", kā politiskais komentētājs ilgus gadus vadīja Latvijas Televīzijas raidījumu "Globuss". Kopš 1962. gada bija PSKP vēstures, vēlāk – sociālās psiholoģijas pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā.

Pagājušā gadsimta 70. gados Vulfsons savus politiskos uzskatus un komunistisko pārliecību sāka pārvērtēt un, 80. gados sākoties Atmodas kustībai, aktīvi iesaistījās tajā, bija Latvijas Tautas frontes līdzdibinātājs.

1990. gadā viņš tika ievēlēts par Augstākās Padomes deputātu un šajā statusā aktīvi iesaistījās Molotova-Ribentropa pakta izvērtēšanas komisijas darbā. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Vulfsons darbojās atjaunotajā Latvijas Ārlietu ministrijā kā speciālo uzdevumu vēstnieks.

Vulfsons ir vairāku grāmatu autors. Savu biogrāfiju atspoguļojis grāmatā "Kārtis uz galda". Par savu sabiedriski politisko darbību viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Viņam piešķirts Teksasas štata Dalasas pilsētas (ASV) goda pilsoņa nosaukums.

Vulfsona mūžs aprāvās 2004. gadā, 86 gadu vecumā.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā iepazīties ar fotodokumentiem, kuros redzams žurnālists, publicists, politiķis un pasniedzējs Mavriks Vulfsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!