Foto: LETA

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija lūgusi Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā parlamenta pieņemto likumu "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu", informē politiskā spēka frakcijas konsultante Katrīna Iļjinska.

Vēstulē Vējonim frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norāda, ka saskaņā ar akceptētā likuma nosacījumiem Otrā pasaules kara dalībnieka statuss tiktu piešķirts tikai daļai Latvijas pilsoņu atkarībā no pilsonības iegūšanas veida un laika.

"Līdz ar to pilsoņi, kuri par pilsoņiem kļuvuši naturalizācijas kārtībā, tiek nostādīti otrās šķiras pilsoņu grupā. Saskaņā ar likumu par kara dalībniekiem nevar tikt atzīti arī Latvijas nepilsoņi. Tātad tiek izaicinoši vājināts nepilsoņa kā Latvijai piederīgas personas statuss, un likumprojekts liedz iespēju iegūt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu lielākajai daļai Sarkanās armijas veterānu," norāda "Saskaņas" frakcijas vadītājs.

Urbanovičs vērš uzmanība, ka veidosies situācija, ka kara veterāna statusu faktiski nevarēs iegūt šī kara uzvarētāji. Politiķis arī norāda, ka saskaņā ar Pilsonības likumu Latvijas pilsoņi neatkarīgi no pilsonības iegūšanas veida tiesībās un pienākumos ir vienlīdzīgi. Līdz ar to Saeimā pieņemtā jaunā likuma nosacījums par statusa piešķiršanu tikai noteiktai grupai pilsoņu ir pretrunā ar Pilsonības likumu un "šķel, nevis samierina Latvijas sabiedrību", teikts "Saskaņas" frakcijas vārdā nosūtītajā vēstulē Valsts prezidentam.

Frakcijas vadītājs arī norāda, ka Sarkanās armijas veterānu biedrības likumprojekta izskatīšanas gaitā neesot tikušas uzrunātas, un ka strēlnieku veterānu vēstulē atbildīgajai Saeimas komisijai norādīts, ka likumprojekta izstrādāšanas gaita nesaskan ar eksprezidenta Andra Bērziņa iniciatīvu šajā jautājumā.

Urbanovičs vēstulē Vējonim norāda arī uz citām problēmām saistībā ar topošo likumu.

Kā ziņots, Saeima pagājušā gada nogalē galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas paredz Otrā pasaules kara dalībnieku statusa piešķiršanu gan pret PSRS, gan pret nacistisko Vāciju savulaik regulārajās militārajās vienībās karojošajiem Latvijas pilsoņiem, bet regulējums neattieksies uz nepilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!