Foto: LETA

Šogad trīs lielas ārpolitikas problēmas ir Ziemeļkoreja, situācija Tuvajos Austrumos, kā arī turpmākās sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Situācija ar Ziemeļkoreju diemžēl ir samērā neprognozējama, sacīja politiķis. Pēc viņa teiktā, mūsu valstī nebūtu jādomā, ka Ziemeļkoreja ir tālu, tāpēc tur notiekošais mūs neskars.

Ziemeļkorejai ir jāsaprot – ja būs kāds negadījums, ja kāda raķete nokritīs Japānas teritorijā vai skars kādu no ASV teritorijām, tas var izraisīt neprognozējamu rezultātu, teica Rinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka situācija kļūtu neprognozējama brīdī, ja tiks pielietots militārs spēks.

Mēģinājumi ar Ziemeļkoreju veidot dialogu ir nemitīgi, tomēr atbilde ir jaunu raķešu izmēģinājumi, atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs.

Kā otru lielu problēmu pasaules politikā Latvijas ārlietu ministrs minēja Tuvo austrumu situāciju. Ir pretrunīga informācija par Irānā notiekošo, kur jau vairākas dienas noritējuši protesti, tomēr - protestus apspiež ar spēku, ir gājuši bojā cilvēki. Ja situācija attīstīsies eskalējošā virzienā, tas var radīt problēmas, brīdināja Rinkēvičs. Šāda veida protesti jārisina dialoga veidā, nevis ar vardarbību, sacīja ministrs.

Viņš skaidroja, ka Irānā ne ekonomiskā, ne politiskā situācija nav vienkārša. Pamatā ir iekšējas problēmas.

Kā trešo nozīmīgo ārlietu izaicinājumu ministrs minēja turpmākās sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Pirmā sarunu fāze bija sarežģīta, bet otrā būs vēl sarežģītāka, secināja ministrs.

Savukārt aizvadītais 2017. gads pasaules politikā bijis labāks, nekā baidījāmies un nekā tika prognozēts. Cerīgākais bija Francijas prezidenta vēlēšanu rezultāts, savukārt pēdējais labais notikums bija pirmās sarunas par “Brexit” un decembra sākumā panākta vienošanās.

2018. gads – Latvijas simtās dzimšanas diena gads būs interesants gan Latvijai, gan mūsu kaimiņvalstīm, jo Latviju, Lietuvu un Igauniju apmeklēs dažādas personības – valstu un valdību vadītāji, karaliskas personas, pastāstīja ārlietu ministrs. Latvijā plānota Romas pāvesta vizīte, taču šīs vizītes datumus vai norises vietu Rinkēvičs nevēlējās prognozēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!