Foto: Europa.eu
Gatavojoties 2019. gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, EP Informācijas birojs Latvijā 2018.gadā vairāk strādās ar jauniešiem un viedokļa līderiem, informēja birojā.

Viedokļu līderiem EP birojs Latvijā organizē diskusijas par aktuāliem Eiropas Savienības (ES) likumiem ar Latvijas un citu valstu EP deputātu līdzdalību. Tajās tiek pārstāvētas arī citas ES lēmumu pieņemšanā iesaistītās institūcijas - ministrijas jeb ES Padomes puse un Eiropas Komisija, lai Latvijas interešu grupas pēc iespējas ātrāk uzzinātu par topošajiem ES likumiem un labāk aizstāvētu savas intereses, skaidroja birojā.

2018.gadā jau iezīmētas līdzīgas diskusijas saistībā ar aktuālo EP dienaskārtību. Tāpat EP birojs katru gadu veic un arī 2018.gadā veiks Vēlētāju gaidu pētījumu, kurā interešu grupu pārstāvji no visas Latvijas nodod Latvijas EP deputātiem savu viedokli par ES līmenī risināmajiem jautājumiem.

Turpināsies arī "Euroscola" konkurss, proti, skolas un jauniešu nevalstiskās organizācijas rīko ar EP saistītus informatīvus un radošus pasākumus, pretendējot uz iespēju viesoties EP Strasbūrā. Katru gadu no Latvijas uz Strasbūru dodas vairāk nekā desmit skolēnu grupas.

2018. gadā Strasbūrā norisināsies otrās Eiropas Jaunatnes dienas, kas pulcē tūkstošiem jauniešu no visas Eiropas. Tajās būs pārstāvēti arī Latvijas jaunieši, norādīja birojā. Tāpat nākamā gada maijā sadarbībā ar Centrālo vēlēšanu komisiju un citām Eiropas lietās iesaistītajām institūcijām trijās lielās reģionu pilsētās tiks rīkota tradicionālā jaunatnes līdzdalības nedēļa "#BalsoTu".

2018. gadā EP birojs Latvijā turpinās divas vērienīgas skolu programmas - "EP Vēstnieku skolas" un "Garšīgie likumi". Šogad 2017. gadā ar izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) līdzdalību par EP vēstniekiem tika pasludinātas 23 skolas, bet šajā mācību gadā uz šo statusu pretendē 26 skolas. Tās iekļauj mācību saturā informāciju par ES, nodrošinot iespēju skolotājam un skolēniem mācīties kopā, attīstīt kritisko domāšanu, kā arī izprast praktisko saikni starp cilvēku un Eiropas Savienību. Labākie skolotāji un skolēni dodas pieredzes apmaiņā uz Briseli un Strasbūru.

Savukārt "Garšīgajos likumos" skolēni apgūst ES likumdošanu caur pārtikas drošuma jomu, proti, studē EP lēmumus patērētāju aizsardzībai un mācību noslēgumā tematiskās degustācijās kopā ar ekspertiem gūst praktiskas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu. Šogad "Garšīgo likumu" pasākumi notika 71 skolā visā Latvijā, bet 2018. gadā tie iecerēti vēl aptuveni 40 vietās.

Paralēli ES likumu skaidrošanai Latvijā, 2018. gadā EP Informācijas birojs turpinās popularizēt ES vērtības. Rudenī atkal notiks LUX Filmu dienas, bet atzīmējot Saharova balvas par domas brīvību 30. jubileju Rīgā, Valmierā, Ventspilī, Jelgavā un Rēzeknē tiks izrādīta īpaša foto izstāde "Viņi aizstāv mūsu brīvības" un notiks tēmai veltītas diskusijas, norādīja birojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!