Foto: DELFI
Vecpiebalgas novada pašvaldība izveidojusi komisiju, kas vērtēs domes deputātes un ārstes Ilonas Radziņas ("Novada attīstībai") iespējamo interešu konfliktu saistībā ar dīvainībām pašvaldībai piederošu telpu iznomāšanā Radziņas uzņēmumam SIA "Vecpiebalgas doktorāts", portālam "Delfi" apstiprināja Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Edgars Bērzkalns ("Vecpiebalgas novadam").

Domes ārkārtas sēdē aizvadītās nedēļas ceturtdienā deputāti sprieda, vai vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) saistībā ar Radziņas iespējamo dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un iespējamo atrašanos interešu konfliktā. Saskaņā ar domes opozīcijas deputāta Edžus Ķaukuļa (PAR jaunajiem!) sniegto informāciju Radziņas doktorāts, iespējams, ilgstoši nav norēķinājies par kanalizācijas pakalpojumiem, izmantojis telpas, kas tam nemaz netika izīrētas, kā arī telpās bez publiska konkursa ielaidis apakšnomnieku – Radziņas meitu.

Telpas Gaismas ielā 1a "Vecpiebalgas doktorātam" iznomātas sociālās aprūpes un primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai. Pašvaldībā izveidotā komisija sola vētīt dokumentus un noskaidrot, vai un kādi pārkāpumi patiešām notikuši. Komisijā darbosies deputāti Ķaukulis, Bērzkalns, Inese Navra ("Vecpiebalgas novadam"), domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš ("Novada attīstībai"), domes jurists un grāmatvede.

Bērzkalns uzsvēra, ka šādā situācijā, redzot pazīmes, viņam kā amatpersonai ir jāreaģē, pat, ja situācija ir nepatīkama un jāvēršas pret kolēģi. "Ilonas darbība, bezdarbība, zināšana vai nezināšana, nezinu, kā to lai sauc, tiks vērtēta. Es šādā situācijā būtu uzņēmies politisko atbildību, jo mēs nevaram prasīt citiem, lai viņi maksā par kanalizāciju, bet paši to nedarīt. Katrā ziņā skaisti tas neizskatās," portālam "Delfi" pauda deputāts.

Tracis par "Vecpiebalgas doktorāta" telpām sākās līdz ar vairāku deputātu 19. decembrī parakstītu pieprasījumu sasaukt ārkārtas domes sēdi, lai lemtu par vēršanos KNAB saistībā ar Radziņas iespējamajiem pārkāpumiem. Pieprasījumā aprakstītas vairākas savādas situācijas, kas saistītas ar pašvaldības telpu iznomāšanu šim uzņēmumam.

Aizvadītajā nedēļā Vecpiebalgas novada mājaslapā publicēta Radziņas "Atklātā vēstule Vecpiebalgas novada domes opozīcijas deputātiem un to "līderim" E. Ķaukulim", kurā viņa raksta, ka notiekošais ir ķeršanās "pie klajiem meliem un nepatiesas, nepārbaudītas informācijas izplatīšanas". Vēstule lasāma šeit.

Deputāte gan savā vēstulē nav noliegusi, ka viņas uzņēmums patiesi kādu laiku nav maksājis par kanalizācijas pakalpojumiem, skaidrojot, ka kopš 2014. gada rudens, kad kanalizācijas sistēmu saskaņā ar viņas pausto no privāta uzņēmuma savā pārziņā ņēmusi Vecpiebalgas pašvaldība, nav pienācis neviens rēķins. "[..] par šādu kanalizācijas sistēmas pārrauga maiņu netiku ne informēta, ne saņēmusi uzaicinājumu līguma noslēgšanai, ne saņēmusi apmaksai kaut vienu rēķinu par kanalizācijas pakalpojumiem. Minētā nomas līguma 4.5. punkts paredz pakalpojuma apmaksu pēc rēķina saņemšanas," situāciju skaidrojusi Radziņa.

Tāpat deputāte atzinusi, ka kādu brīdi – no šī gada sākuma līdz 25. maijam telpas "Vecpiebalgas doktorāts" izmantojis bez līguma. Viņa gan uzsvērusi, ka visus rēķinus ir apmaksājusi savlaicīgi un "normāla nomnieka un iznomātāja attiecību prakse pierāda, ka līgums uzskatāms par automātiski pagarinātu, ja vienai pusei pret otru nav nekādu pretenziju''. Pēc Radaziņas atklātās vēstules publicēšanas domes mājaslapā, turpat publicēta arī Ķaukuļa atbilde, kurā viņš raksta, ka līgumā bijis atrunāts – pēc tā darbības beigām telpas jāatbrīvo trīs dienu laikā. Ķaukuļa atbilde Radziņai lasāma šeit.

Komisijai, visticamāk, nāksies arī vētīt, cik tad daudz telpu īsti pašvaldība iznomā "Vecpiebalgas doktorātam". Saskaņā ar deputātu rakstīto pieprasījumā par ārkārtas domes sēdes saskaušanu Radziņas uzņēmums "bez jebkāda tiesiska pamata un atlīdzības samaksas Vecpiebalgas novada pašvaldībai, ir lietojusi virtuves telpas". Savukārt Radziņa oponējusi, rakstot, ka nomas līgumā nav izdalītas atsevišķas telpas, bet gan visa ēka. Ķaukulis gan uzsver, ka tā neesot tiesa, un viņa rīcībā esošajos dokumentos ir izdalītas atsevišķas telpas, kas netiek iznomātas "Vecpiebalgas doktorātam".

Opozīcijai aizdomīga šķitusi arī Radziņas meitas prakse doktorāta telpās, jo pie sava kabineta viņa esot tikusi bez konkursa. "Ņemot vērā, ka deputātes un uzņēmējas I. Radziņas meita primārās veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai iznomātajās telpās (konkrēti – telpa Nr.12) jau ilgstoši veic ar primāro veselības aprūpi nesaistītu un nomas līgumā neparedzētu uzņēmējdarbību – sniedz kosmetoloģijas pakalpojumus, – šāda telpu nodošana uzņēmējai bez nomas tiesību izsoles, ir atzīstama par prettiesisku," teikts ārkārtas sēdes pieprasījumā.

Radziņa savā atbildē skaidrojusi, ka pērnā gada janvārī iesniegusi lūgumu sava uzņēmuma iznomātajās telpās atļaut slēgt apakšnomas līgumu ar pedikīra/manikīra pakalpojumus sniedzēju un lūgums akceptēts, tādēļ arī noslēgts apakšnomas līgums. Ķaukulis gan oponējis, ka 26. janvāra iesniegumā neesot lūgts atļaut slēgt līgumu ar apakšnomnieku un norāda: "Ir brīnišķīgi, ja jūsu meita pilda sociālo funkciju pret pansionāta iemītniekiem, tomēr viņas kosmetoloģijas komercdarbības veikšanai nedrīkst tikt piemērots kāds īpašs izņēmuma stāvoklis. Telpas šādiem biznesiem cilvēki un firmas mūsu novadā iegūst nomas tiesību izsolēs. Un tas ir pareizi. Pareizi pret visiem."

Radziņas komentāru par notiekošo portālam "Delfi" iegūt neizdevās – šobrīd esot vīrusu laiks un sarunām laika īsti neesot.

Šī gan nav pirmā jezga, kas kopš pašvaldību vēlēšanām uzvirmojusi Vecpiebalgas novada domē. Jau ziņots, ka pēc trača ap Skolaskalna karjeru amatu pameta ilglaicīgā Vecpiebalgas novada priekšsēdētāja Ella Frīdvalde-Andersone, kura amatā nokļuva pateicoties saraksta "Par jaunajiem!" deputātei Leldei Burdajai, kura mēra izraudzīšanās balsojumā nosvērās par labu bijušajai priekšsēdei, nevis savam partijas biedram Ķaukulim, kurš arīdzan kandidēja uz šo amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!