Foto: PantherMedia/Scanpix

Grants autoceļiem nelabvēlīgu laika apstākļu – lietus un atkušņa dēļ daudzviet Latvijā uz grants autoceļiem ir iestājies šķīdonis, tāpēc daudzviet noteikti autotransporta masas ierobežojumi, portālu "Delfi" informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Saistībā ar šķīdoni uz grants autoceļiem tiek ieviesti autotransporta masas ierobežojumi – tiek liegta pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām. Šādi ierobežojumi patlaban ir ieviesti 157 grants autoceļu posmos, no tiem 96 posmos ierobežojumi ir spēkā visu gadu.

LVC atzīmē, ka visvairāk īslaicīgo masas ierobežojumu ieviests uz grants autoceļiem Dagdas, Limbažu, Aizkraukles, Kuldīgas un Saldus apkārtnē. Latgalē un daļā Vidzemes grants autoceļi apledo, taču, turpinoties atkusnim, arī tur var iestāties šķīdonis.

Īslaicīgie transporta masas ierobežojumi saistībā ar šķīdoni tiek ieviesti un atcelti pēc katra konkrētā ceļa faktiskā stāvokļa un iespējamo bojājumu izvērtēšanas, uzsver LVC. Aktuālā informācija par ieviestajiem ierobežojumiem ir ievietota LVC mājaslapā.

Šķīdonis uz grants ceļiem iestājas pavasarī un rudenī, kā arī mainīgos laika apstākļos ziemā, kad, sniegam un ledum kūstot, uz ceļiem nonāk liels ūdens daudzums.

Ceļa pamatnei pārmitrinoties, grants seguma ceļu nestspēja būtiski samazinās. Lai novērstu šo ceļu sabrukumu, uz daudziem valsts vietējiem un dažiem reģionālajiem autoceļiem tiek ieviesti pagaidu satiksmes ierobežojumi – tiek liegta pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām. Šāda prakse ir vispāratzīta, un to īsteno arī citās valstīs ar līdzīgiem klimatiskajiem apstākļiem, apgalvo LVC.

Uzlabot grants autoceļu stāvokli, veicot uzturēšanas darbus, ir iespējams tikai tad, kad beigsies lietavas un grants segums apžūs, atgādina LVC. Pretējā gadījumā smagā uzturēšanas tehnika, uzbraucot uz autoceļa, ka ir zaudējis nestspēju, var vēl vairāk to sabojāt un padarīt neizbraucamu.

Par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem un šķīdoni uz valsts ceļiem
LVC lūdz informēt LVC Satiksmes informācijas centru pa bezmaksas diennakts tālruni 8000 5555, uz e-pastu: sic@lvceli.lv vai LVC "Twitter" un "Facebook" kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!