Foto: AFI

Aizvadītajās Ziemassvētku brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis 172 izsaukumus, no kuriem 75 bija uz ugunsgrēkiem, 76 uz glābšanas darbiem, bet 21 izsaukums bija maldinājums. Brīvdienās ugunsgrēkos gāja bojā divi cilvēki, bet seši cietuši, portālu "Delfi" informēja VUGD.

Sestdien ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Dagdas novada Bērziņu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēkā izveidojies liels piedūmojums un tā deg 30 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks.

Savukārt otrdien ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Daugavpils novada Līksnas pagastu, kur dega pirts. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu 20 kvadrātmetru platībā deg pirts ēkā. Arī šajā ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks.

Svētdien VUGD saņēma izsaukumu uz Krustpils novadu Mežāres pagastu, kur divstāvu dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvoklī bija degušas sadzīves mantas 0,5 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēks tika likvidēts pirms VUGD ierašanās, bet tajā cieta cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem.

"Cilvēku neapdomība ir viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos – lielu daļu šo traģisko nelaimju varēja novērst, ja vien tiktu ievērotas ugunsdrošības prasības. Tā bija arī šajos gadījumos, kad, visticamāk, ugunsgrēki izcēlās no neuzmanīgas apiešanās ar uguni un apkures iekārtu ekspluatācijas noteikumu pārkāpumiem," skaidro VUGD pārstāvji.

Aizvadītajās svētku brīvdienās vairāki ugunsgrēki izcēlās tieši no bez uzraudzības atstātām degošām svecēm un šajos ugunsgrēkos cieta vairāki cilvēki.

Sestdien, kā stāsta VUGD preses pārstāvji, tika saņemts izsaukums uz Laboratorijas ielu Rīgā, kur iedzīvotāji informēja, ka redz, ka kaut kas deg pretējās mājas logā. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka piecstāvu dzīvojamās mājas trešā stāva dzīvoklī deg loga rāmis, palodze un aizkari. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kurš tika nodots NMPD mediķiem.

Tāpat sestdien VUGD saņēma izsaukumu uz Strādnieku ielu Daugavpilī, kur piecstāvu dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvoklī bija aizdedzies adventa vainags, bet svētdien tika saņemts izsaukums uz Duntes ielu Rīgā, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju, bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka sešpadsmitstāvu mājas divpadsmitā stāva dzīvoklī dega eglīte, sveces un sadzīves mantas trīs kvadrātmetru platībā.

Svētdienas naktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Ausekļa prospektu Ogrē, kur bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka no daudzstāvu dzīvojamās mājas dzīvokļa nāk melni dūmi. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotajām telpām izglāba četrus cilvēkus, no kuriem trīs bija cietuši un nodoti NMPD mediķiem. Līdztekus glābēji no ēkas evakuēja 15 cilvēkus. Ugunsgrēkā četru kvadrātmetru platībā dega sadzīves mantas.

VUGD atgādina, ka, lai no aizdegtas sveces neizceltos ugunsgrēks, tās nedrīkst atstāt bez uzraudzības pat ne uz īsu brīdi un, dodoties prom no telpas vai pirms gulētiešanas, ir jāpārliecinās, ka sveces ir nodzēstas. Šobrīd adventa vainagi un eglītes ir ļoti sausas – to aizdegšanos var izraisīt ne tikai atklāta liesma, bet arī degošas sveces radītais karstums, tāpēc VUGD aicina sveces adventes vainagos un eglītēs šobrīd vairāk nededzināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!