Nacionalo bruņoto spēku (NBS) komandieris vēlas mainīt esošo bruņoto spēku rezerves karavīru sistēmu, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

NBS rezervi veido rezerves karavīri (ar militāru pieredzi) un rezervisti (mobilizācijas gadījumā iesaucami vīrieši). Par rezerves karavīriem kļūst no profesionālā dienesta atvaļināti karavīri, pamatapmācību apguvuši bijušie zemessargi, Latvijas pilsoņi, kas brīvprātīgi pieteikušies dienestam NBS rezervē un sekmīgi apguvuši apmācību kursu, kā arī jaunsargi, kas sekmīgi nokārtojuši mācību noslēguma pārbaudījumu un devuši karavīra zvērestu.

NBS ir aptuveni 7800 reģistrētu rezerves karavīru, kas ir potenciāls papildinājums pieciem ar pusi tūkstošiem profesionālā dienesta karavīru un astoņiem tūkstošiem zemessargu.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēdējo pāris gadu pieredze, kopš tika sākta rezerves karavīru iemaņu atjaunošanas apmācību programma, liecina, ka liela daļa reģistrēto rezerves karavīru nav sasniedzama un reāli apmācīta tiek maza daļa no tiem. Par to vairāk var lasīt šeit.

"Delfi TV" raidījumā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmais atzina, ka problēmas šajā jomā pastāv.

"Nenoliegšu, ka šis ir viens no mūsu sāpīgākajiem jautājumiem, jo mēs esam tikai divus gadus kā uzsākuši šo rezerves karavīru apmācības sistēmas ieviešanu, kā rezultātā mums ir jāmaina ļoti daudz likumdošanā. Runājot ar tiem pašiem mūsu kaimiņiem igauņiem, viņi godīgi pateica, viņiem 10 gadi pagāja, kamēr viņi nostabilizēja," skaidroja Bergmanis.

Viņš gan piebilda, ka tas ir arī attieksmes jautājums pret karavīra pienākumiem.

"Bet nu šeit varētu arī paskatīties no citas puses –, ja tu esi bijis karavīrs, esi parakstījies, tev šīs saistības paliek uz visu mūžu. Un tā ir drusciņ arī attieksme," savas domas pauda ministrs.

Bergmanis arī atklāja, ka ir plāni esošo sistēmu mainīt. "Protams, mēs ar bruņoto spēku komandieri [ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu] arī šobrīd esam apspriedušies un viņš grib mainīt šo sistēmu atkal, jo viņš ir sapratis, ka tai ir jāpieiet drusku savādāk [..]," teica Bergmanis.

Viņš gan noliedza, ka sistēma varētu tikt pilnībā mainīta un radīta no jauna.

Pašreizējo rezerves karavīru sistēmu par neefektīvu uzskata rezerves pulkvedis Igors Rajevs, kurš ceturtdien piedalījās diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumā.

"Pašreiz esošā sistēma kā tāda, noņemot visas problēmas kā viņus dabūt, pēc manām domām, ir pilnīgi neefektīva," pauda Rajevs.

Trešdienas intervijas laikā, komentējot iespēju ieviest obligāto militāro dienestu, Bergmanis atzīmēja, ka tas nozīmētu milzīgas naudas summas novirzīšanu no aizsardzības budžeta.

Savukārt Rajevs ceturtdien norādīja, ka, viņaprāt, reformas, kas būtu nepieciešamas pārejai uz obligāto militāro dienestu, nav tā vērta, lai to īstenotu.

Par obligātā militārā dienesta ieviešanu tādā vai citādā formā ceturtdien atbalstoši "Delfi TV" izteicās rezerves kapteinis un militārā bloga "Vara bungas" autors Mārtiņš Vērdiņš.

Viņaprāt, atbalstāma būtu Lietuvā esošajai līdzīga sistēma, ka dienestā tiek iesaukti tikai tik karavīru, cik reāli bruņotie spēki var apmācīt. Lietuvā primāri iztiek ar cilvēkiem, kas dienestā iestājas brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!