Foto: LETA

Rīgas rajona tiesai dienesta pārbaudē nav izdevies noskaidrot, kur atrodas izskatītā lieta par kādreizējā ministru padomes priekšsēdētāja un tagadējā "Olainfarm" padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa iespējamo sadarbību ar LPSR Valsts drošības komiteju (VDK) jeb čeku, tāpēc pieņemts lēmums izskatīto pārbaudes lietu atjaunot.

Tiesu administrācijas pārstāvis Vjačeslavs Mitņičuks portālam "Delfi" atgādināja, ka 3. oktobrī Rīgas rajona tiesā saņemts VDK zinātniskās izpētes komisijas iesniegums, kurā lūgts ļaut iepazīties ar Jūrmalas pilsētas tiesā 1998. gadā izskatīto pārbaudes lietu par Godmaņa sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu.

Gatavojot atbildi tiesa konstatēja, ka, atbilstoši saņemtās korespondences uzskaites žurnālam par 1998. gadu, pārbaudes lieta saņemta Jūrmalas pilsētas tiesā no Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūras 1998. gada 11. augustā. Lieta tikusi izskatīta tiesā un 1998. gada 10. septembra tiesas spriedumā norādīts, ka Godmaņa sadarbības fakts ar VDK nav konstatēts.

Pārbaudes lietas materiāli tiesas arhīvā nav atrasti, tāpēc Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja 26. oktobrī izdeva rīkojumu tiesā veikt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu meklētās lietas atrašanās vietu.

Pabeidzot dienesta pārbaudi un izvērtējot tās laikā iegūto informāciju, tiesa secinājusi, ka nav izdevies noskaidrot lietas atrašanās vietu.

Tiesu administrācijas pārstāvis norādīja, ka tiesa ir izsmēlusi visas iespējas noskaidrot pārbaudes lietas atrašanās vietu, tāpēc saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 383. pantu ir pamats izskatītās pārbaudes lietas materiālu atjaunošanai. Pēc tam materiāli tiks nodoti glabāšanai arhīvā.

Kriminālprocesa likuma 383. pants par zudušas krimināllietas atjaunošanu paredz, ka, ja krimināllieta zudusi, prokurors vai tiesa pieņem lēmumu par tās atjaunošanu un, ja nepieciešams, to nodod izmeklēšanas iestādei. Tāpat šis likuma pants paredz, ka krimināllietas materiālus atjauno, izgatavojot attiecīgo dokumentu kopijas, ja tās iespējams iegūt, un no jauna veicot nepieciešamās procesuālās darbības.

Jau ziņots, ka Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai. Tiesa norādījusi, ka neapmierinās komisijas 3. oktobra pieprasījumu un neizsniegs 1990. gada LPSR Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Godmaņa sadarbības fakta ar čeku lietu.

Pēc komisijas pieprasījuma izgatavotā 16. oktobra aktā par iztrūkstošajiem dokumentiem, konstatēts, ka šī lieta tiesas arhīvā vairs neatrodas.

Tāpat vēstīts, ka VDK zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) ar lūgumu uzsākt pārbaudi par Godmaņa iespējamās sadarbības ar VDK jeb čeku lietas pazušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!