Foto: DELFI

Pašvaldības kapitālsabiedrība "Rīgas satiksme" aizvien nav saņēmusi Valsts policijas lēmumu tā dēvēto nanotehnoloģiju krimināllietu nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, lūdzot apsūdzības uzrādīt četrām personām.

"Rīgas satiksmes" preses pārstāvis Viktors Zaķis, vaicāts, vai policijas lēmums ir saņemts un uzņēmums ir ar to iepazinies un izlēmis, vai "Rīgas satiksme" lietā vēlas lūgt sevi atzīt par cietušo, 22. decembrī portālam "Delfi" norādīja, ka lēmums par lietas nodošanu kriminālvajāšanai nav saņemts.

Jau ziņots, ka Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamu krāpšanu saistībā ar nanotehnoloģisko ķīmijas līdzekļu piegādi Rīgas pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme".

Par minēto noziedzīgo nodarījumu aizdomās tiek turētas četras personas, kuru rīcības sekas izmeklēšanas ieskatā radījušas zaudējumus Rīgas pašvaldības uzņēmumam vairāk nekā 700 000 eiro apmērā.

Policija lūdza kriminālvajāšanu sākt pret četrām personām par krāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas. Savukārt prokuratūra 21. decembrī informēja, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors krimināllietā pie kriminālatbildības saucis četras personas, kurām sākotnējās apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas – par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā un to izdarījusi organizēta grupa.

Tāpat jau ziņots, ka "Rīgas satiksme" vēl nav izlēmusi, vai lūgs sevi atzīt par cietušo šajā krimināllietā. Iepriekš uzņēmuma pārstāvis Zaķis skaidroja, ka "Rīgas satiksme" vēl nav iepazinusies ar lēmumu par krimināllietas nodošanu kriminālvajāšanas sākšanai, tādēļ nav varējusi pieņemt lēmumu par sevi kā cietušo. Zaķis arī norādīja, ka uzņēmumam nav skaidrs, kā policija aprēķinājusi nodarītos zaudējumus vairāk nekā 700 000 eiro apmērā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015. gada 1.februārī vēstīja, ka "Rīgas satiksmē", iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

Reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transportlīdzekļu tīrīšanai un apstrādei, pašvaldības uzņēmums ierosināja dienesta pārbaudi, kurā mazgāšanas līdzekļu iepirkumos nekādus pārkāpumus nekonstatēja.

"Nekā personīga" atsaucās uz lietā iesaistītā uzņēmuma SIA "Vialeks" valdes locekli Vitu Baurovsku. Pēc raidījuma sižetiem Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) sociālajos tīklos publiskoja, pēc viņa apgalvotā, Baurovskas vēstuli un video, kurā viņa noliedza sevis iepriekš teikto. Video bija redzams, kā Baurovska no lapiņas lasa tekstu, apgalvojot, ka "intervijā atspoguļotais nav ne ar ko pamatojams, tie ir tikai mani vārdi emocionālā un psiholoģiskā stāvokļa iespaidā". "Nekā personīga" producenti gan pieļāva, ka pašvaldība varētu būt izdarījusi spiedienu uz Baurovsku, kādēļ arī tapis šāds video.

"Nekā personīga" arī ziņoja, ka nanotehnoloģiju lietā policija aizdomās turamā statusu piemērojusi bijušajam "Rīgas satiksmes" darbiniekam Vjačeslavam Stunžānam, nanolīdzekļu piegādātājam Aleksandram Bezkorovainijam un revidentam Valērijam Baškirovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!