Latvijā uz vietas ražot munīciju Latvijas iepirktajām britu izlūkošanas kaujas mašīnām "Scimitar" nav ekonomiski izdevīgi, tomēr cita risinājuma nav, ceturtdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina rezerves pulkvedis Igors Rajevs.

Lietotas britu kaujas mašīnas Latvijai tiek piegādātas ar Lielbritāniju noslēgta līguma ietvaros, kas paredz 123 CVR(T) saimes kāpurķēžu bruņumašīnu piegādi, tostarp arī ar 30mm "Rarden" lielgabalu bruņotās "Scimitar".

Atbildot uz jautājumu, vai tiesa, ka munīcija šāda tipa lielgabalam pasaulē vairs netiek ražota, Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis trešdien "Delfi TV" studijā norādīja, ka munīcija tiks ražota Latvijā uz vietas.

Šāds plāns kopumā ir labs, taču tas varētu nebūt ekonomiski izdevīgs firmai, kas nodarbosies ar šī tipa munīcijas ražošanu, ceturtdien raidījumā skaidroja Rajevs, kurš ilgstoši dienējis Sauszemes spēkos, bet nesen no dienesta atvaļinājies.

"Man gribētos redzēt to firmu. Ir skaidrs, ka tā taisīs ražošanas līniju tikai tam. Firmai ir jāiegulda investīcijas un jādabū peļņa. Un, ja mēs runājam no ekonomiskā viedokļa, vairāk šādu lielgabalu nekur nav," skaidro Rajevs.

Foto: Latvijas armija

Viņš norāda, ka britu armijā CVR(T) bruņumašīnas pašlaik tiek nomainītas un tiek gatavota aizvietošana arī kājnieku kaujas mašīnas "Warrior" tornim, kas bruņots ar šo pašu "Rarden" lielgabalu.

"Tas nozīmēs, ka šī kompānija ražos munīciju tikai 30 – 50 Latvijas mašīnām. Kur tad būs tā peļņa, ko šī firma iegūs?" jautā atvaļinātais pulkvedis.

Vēl aizsardzības ministra Ģirta Valda Kristovska laikā (1998. – 2004.) bija doma ražot munīciju Latvijā, atgādina Rajevs. Taču tad viņa aprēķini parādījuši, ka ekonomiski izdevīgi tas būtu tikai tad, ja gadā saražotu vismaz 10 līdz 20 miljonus patronu.

"Taču te nav cita risinājuma, jo ražot pēc pasūtījuma kaut kur ārzemēs būs vēl dārgāk," atzīst atvaļinātā militārpersona. "Tā ka šinī gadījumā vienīgais, ko es neapskaužu, es neapskaužu to firmu, cik daudz peļņas tā varēs dabūt," nobeidz Rajevs.

Jau ziņots, ka 2014. gada augustā Ministru kabinets apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljonu eiro vērtībā. Līgums par mazlietotu un atjaunotu bruņoto kāpurķēžu tehnikas iegādi savukārt tika parakstīts 2014. gada 4. septembrī.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos CVR(T) Nacionālie bruņotie spēki saņems laika posmā no 2016. gada līdz 2020. gadam. Tehnikas piegāde notiek pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi sākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!