Foto: Shutterstock

Nākamgad pirmo reizi valsts no budžeta līdzekļiem apmaksās septiņas aknu transplantācijas, pagājušonedēļ mediju pārstāvjus informēja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Kopumā 2018. gadā valsts papildu apmaksās ap 400 000 izmeklējumu, konsultāciju un citu ārstēšanas pakalpojumu.

Ministre informēja, ka nākamgad plānots apmaksāt papildu ap 1000 endoprotezēšanas operācijas, bet pirmo reizi apmaksās septiņas aknu transplantācijas. Vienlaikus ministre atgādināja par Baibu Baroni, kam līdzcilvēki saziedoja līdzekļus aknu transplantācijai. Baibai Baronei bija nepieciešama aknu transplantācija retas slimības – Budd-Chiari sindroma – dēļ. Tā kā valsts šo operāciju neapmaksāja, tad viņas ģimenei nācās lūgt līdzcilvēku palīdzību gan operācijas veikšanai, gan rēķina par uzturēšanos slimnīcā apmaksai. Sieviete Tartu slimnīcā pēc operācijas aizgāja mūžībā.

Līdz ar papildu izmeklējumiem un citiem medicīnas pakalpojumiem, ko apmaksās valsts, rindas veselības aprūpē varētu samazināties par kopumā 40%. "Iedzīvotāji ātrāk nokļūs pie ārstēšanas, kad viņiem tas ir nepieciešams," uzsvēra ministre.

Valsts apmaksāto medicīnisko manipulāciju skaita pieaugums bijis iespējams, pateicoties papildu finansējumam, ko 2018. gadā saņems veselības nozare. Čakša norādīja, ka kopumā nākamgad nozarei piešķirti papildu 194 miljoni eiro. Runājot par piešķirto finansējumu, Čakša sacīja, ka tas ir būtisks pagrieziens nozarei un pozitīva ziņa visiem Latvijas iedzīvotājiem. Šie līdzekļi dos iespēju pacientiem ātrāk tikt pie ārsta, kā arī saglabāt personālu, kas šobrīd strādā nozarē. Puse no šīs naudas veltīta tiešu rindu mazināšanai, lai pacientiem būtu pieejamāka ārstēšana, diagnostika un medicīniskās procedūras. Otra puse paredzēta atalgojuma uzlabošanai ārstniecības personālam. Salīdzinoši maza summa paredzēta arī kompensējamām zālēm, bet vēl mazāk naudas novirzīts iekārtām.

Minimālās darba samaksas pieaugums ārstiem vidēji būs par 31%, bet māsām vidēji par 27%. Tāpat ministre solīja nepieļaut, lai atalgojumam paredzētā nauda tiku novirzīta kādām citām lietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!