Foto: DELFI
Satversmes aizsardzības birojā (SAB) esošo Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) jeb čekas dokumentu pārvietošana uz Latvijas Nacionālo arhīvu (LNA) varētu izmaksāt aptuveni 150 tūkstošus eiro, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Lai dokumentus varētu pārvietot uz arhīvu, tam jāierīko speciālas telpas, jānoalgo papildu apsargi un pētnieki. Kur atrast nepieciešamo finansējumu, pagaidām nav skaidrs. Kā raidījumam norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), šis ir "tipisks neparedzēts gadījums", kam naudu vajadzētu piešķirt no neparedzētajiem gadījumiem ieplānotajiem budžeta līdzekļiem.

Pārvietošana varētu ilgt aptuveni piecus mēnešus.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri konceptuāli atbalstījuši nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu SAB telpās esošos VDK dokumentus nodot LNA. VL-TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš žurnālistiem pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka pašlaik notiek sarunas ar LNA par tehniskām detaļām – dokumentu paņemšanas procesu, kas, iespējams, būs jāatspoguļo likumprojektā.

Lai gan iepriekš tika lēsts, ka likumprojektu Saeimā varētu skatīt jau šonedēļ, saskaņā ar raidījuma vēstīto, tas diez vai līdz deputātiem nonāks vēl šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!