Foto: F64

Tas, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Latvijas Radio (LR) valdes locekļa amatā programmu attīstības jautājumos iecēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) padomnieci Sanitu Diku-Bokmelderi, rada pārdomas par, iespējams, kādu politisku saistību, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu LR raidījumā "Krustpunktā", sacīja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš gan intervijā LR pirmdien, 19. decembrī, uzsvēra, ka primāri šo procesu uzrauga NEPLP un pašlaik ir pamats uzskatīt, ka viņi savā darbā ir neatkarīgi.

"Protams, arī šajā situācijā, veicot konkursu uz valdes locekļiem, ir notikusi izvēle. Tas, kura persona konkursa rezultātā ir izvēlēta, protams, rada pārdomas par kādu, iespējams, politisko saistību. Tas, manuprāt, nav tāds labais piemērs darbam," sacīja Vējonis.

"Bet tajā pašā laikā, nu, ir konkursa kārtība, ir vērtēšana. Un, ja mums šajos procesos liekas, ka kaut kas nav pareizi no procedūru aspekta, tad mums uz nākotni tas process ir jāpilnveido, lai sabiedrība tiešām būtu pārliecināta, ka konkursa rezultātā ir izvēlēta pareizā persona," precizēja prezidents.

Tāpat prezidents norādīja, ka, viņaprāt, NEPLP vajadzēja arī ņemt vērā 2018. gada Saeimas vēlēšanu tuvumu. "Šajā gadījumā šis politiskais aspekts bija. Bet tas ir emocionāli, tas nav kritērijs, ko tu vari ielikt jebkādā procedūrā. Tas ir jāvērtē komisijas locekļiem," uzsvēra prezidents.

Ziņots, ka arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) paudusi bažas par NEPLP lēmumu LR valdes locekļa satura jautājumos amatā apstiprināt Sanitu Diku-Bokmelderi, jo uzskata, ka viņas saikne ar konkrētu politisku spēku rada risku LR neatkarībai.

Jaunā LR valdes locekle savā sociālā tīkla "LinkedIn" kontā norādījusi, ka viņa ir 2011.gadā dibinātās kokapstrādes pakalpojumu sniedzējas SIA "Inopharm" īpašniece. Atbilstoši informācijai "Firmas.lv", viņai pieder 100% uzņēmuma kapitāla daļu. Pērn uzņēmums strādājis ar 11 000 eiro apgrozījumu un 2400 eiro peļņu.

Tāpat viņa no 2015. līdz 2016. gadam bijusi Cēsu uzņēmuma SIA "Kulba" direktore, savukārt no 2002. līdz 2016. gadam viņai piederēja reklāmas aģentūra SIA "VVD mārketinga komunikācijas". Dika-Bokmeldere no 2000. līdz 2001.gadam strādāja arī par moderatori SIA "TV3 Latvia", bet no 1998. līdz 2000.gadam viņa darbojās kā ziņu redaktore AS "Radio SWH".

Dika-Bokmeldere 2011. gadā kandidēja 11.Saeimas vēlēšanas no "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta Vidzemē, taču netika ievēlēta.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Nominācijas komisija LR valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos līdz ar Diku-Bokmelderi izvirzīja arī producentu Juri Milleru.

NEPLP konkursa otrajā kārtā uz LR valdes locekļa amatu programmas attīstības jautājumos no astoņiem izvirzītajiem kandidātiem intervēja piecus. Kandidāti intervijām izvēlēti, izvērtējot iepriekš otrajā kārtā izvirzīto astoņu kandidātu iesniegtās LR programmu satura analīzes esejas.

Kopumā konkursā uz LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos pieteicās 17 pretendenti.

Konkursu uz LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos, ko iepriekš ieņēma no amata atbrīvotā Sigita Roķe, NEPLP izsludināja 19.oktobrī, bet pieteikumus konkursam varēja iesūtīt līdz šā gada 2.novembrim.

Jaunā LR valde, kuru veido valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, valdes locekle finanšu vadības jautājumos Mārīte Tukiša un pagaidu valdes loceklis Juris Gavars, darbu sāka 3.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!