Foto: Shutterstock

Jau nākamgad rindas valsts apmaksāto ambulatoro medicīnas pakalpojumu saņemšanai kopš reformu uzsākšanas veselības aprūpes jomā būs samazinājušās par 40%, taču vēl krasāku rindu samazinājumu varētu traucēt ārstu – speciālistu trūkums, otrdien žurnālistiem pavēstīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

"Mums ir daži profili, kur šobrīd gaidīšanas laiks ir trīs gadi. Tās pašas – acu kataraktas operācijas. Mēs gribam nākamajā gadā konkrēti [tam] pievērsties un saprast, kā šo laiku [saīsināt] līdz vienam gadam," skaidroja veselības ministre.

Viņa vērsa uzmanību, ka ir arī ārstu – speciālistu kategorijas, kur gaidīšanas laiks ir no deviņiem mēnešiem samazinājies uz pieciem, taču šobrīd jautājums, kā panākt, lai tas būtu vēl īsāks – trīs mēneši. "Bieži vien tas vairs nav saistīts ar naudu, bet ar speciālistu trūkumu," atzina ministre.

Viņa cer, ka nākamgad plānotais atalgojuma pieaugums ārstniecības personām palīdzēs atgriezt ārstus valsts sistēmā. Mērķis ir panākt, lai pie valsts apmaksāta ārsta – speciālista būtu iespējams nokļūt 90 dienās jeb trīs mēnešos. "Visās vietās tas var neizdoties speciālistu trūkuma dēļ, tam vajag ilgāku laiku, lai atgrieztu speciālistus," uzsvēra Čakša.

Otrdien valdība apstiprinājusi Veselības ministrijas izstrādātos noteikumus, kas paredz palielinājumu ārstniecības personām noteiktajām zemākajām mēnešalgu likmēm.

Vēstīts, ka nākamgad veselības nozarē papildu pieejamais finansējums tiks ieguldīts veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanai, kā arī ārstniecības personu atalgojuma palielināšanai.

Nākamgad veselības nozares budžets būs par 194 miljoniem eiro lielāks, sasniedzot 1,014 miljardu eiro.

2018. gadā paredzēts palielināt ārstu un funkcionālo speciālistu darba samaksu no 859 eiro līdz 1125 eiro mēnesī, ārstniecības un pacientu aprūpes personas un funkcionālo speciālistu asistentiem no 537 eiro līdz 675 eiro mēnesī, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – no 400 eiro līdz 450 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!