Foto: LETA

Augstākās izglītības padome (AIP) ar esošajiem resursiem nevar pilnā apjomā izpildīt visas tai paredzētās funkcijas, sacīja AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra.

Vētra uzsvēra, ka Valsts kontroles revīzijā par augstākās izglītības sistēmas finansēšanu izklāstītajā vērtējumā par AIP darbību trūkstot reālu priekšlikumu par turpmākajām rīcībām. "Valsts kontrole attiecībā uz AIP saka Izglītības un zinātnes ministrijai, lai tā ar AIP vienojas par turpmāko rīcību. Valsts kontrole tikai norāda, ka pie jautājumiem jādarbojas, bet īsti nesaka - kā," teica Vētra.

Vētra piekrita revidentu atzinumam par definēta AIP darbības mērķa trūkumu, uzsverot, ka AIP vairākkārt norādīja uz to, ka mērķi noteikt ir nepieciešams, turklāt līdz šim neesot skaidrs, kāpēc pirms 16 gadiem no normatīvā regulējuma mērķis tika izslēgts.

Tāpat Vētra uzsvēra, ka AIP pieejamais finansējums ir nepietiekams, lai nodrošinātu visu funkciju izpildi pilnā apjomā. "Funkcijas, kas AIP ir sarakstītas un kas būtu jāveic AIP - tās ne tuvu nav paveicamas ar 100 000 eiro budžetu gadā, ņemot vērā, ka trūkst cilvēkresursu," sacīja Vētra.

Viņš sacīja, ka funkciju pilnīgai izpildei, tostarp, piemēram, valsts budžeta finansēto studiju vietu sadales projekta izstrādei, būtu nepieciešami papildu resursi.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa piekrita, ka AIP patlaban strādā tādā apjomā, kādu ļauj tai piešķirtais budžets. Viņa gan norādīja, ka IZM ar AIP, ņemot vērā Valsts kontroles ieteikumus, spriedīs par iespējamajām izmaiņām, lai efektivizētu institūijas darbību.

Kā ziņots, Valsts kontroles revidenti secinājuši, ka kopumā augstākās izglītības finansēšanas sistēma nav efektīva, līdzekļu sadalījumu valsts budžeta studiju vietām diktē augstskolas, nevis valsts, izejot no izvirzītajām attīstības prioritātēm. Tāpat arī akadēmiskā gada laikā līdzekļi tiek pārdalīti starp studiju programmām pēc augstskolu ieskatiem, ko nepietiekami kontrolē gan pašas augstskolas, gan atbildīgās ministrijas.

Ziņojumā uzsvērts, ka IZM pietiekami neizmanto AIP pieejamos resursus, organizējot, koordinējot un īstenojot augstākās izglītības politiku. Tāpēc Valsts kontrole nevar gūt pārliecību, ka AIP darbs laika posmā no 2014. gada līdz 2016. gadam ticis organizēts mērķtiecīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!