Foto: LETA

Koalīcijas partneri konceptuāli atbalsta nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu Satversmes aizsardzības birojā esošo VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

VL-TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš žurnālistiem pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka pašlaik notiek sarunas ar Nacionālo arhīvu par tehniskām detaļām - dokumentu paņemšanas procesu, kas, iespējams, būs jāatspoguļo likumprojektā. Tas gan esot dažu dienu jautājumus, tāpēc iecerēts, ka Saeima šo likumprojektu skatīs šonedēļ.

Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze sacīja, ka šis politiskais spēks atbalsta, lai VDK dokumentu izpētes process norisinātos iespējami ātrāk un caurredzamāk. Arī "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Rihards Kozlovskis norādīja, ka "Vienotība" konceptuāli atbalsta šo ieceri, tomēr ir jāzina precīza likumprojekta redakcija.

Kā ziņots, nacionālā apvienība virza likumprojektu par bijušās VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz 1. martam. Pēc VL-TB/LNNK pārstāvju domām, tas atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem, nosakot, ka publicēšana jāveic līdz 2018. gada 31. decembrim.

Ar likumprojektu paredzēts atrisināt pašreizējo situāciju, ka pētniekiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai izmantotu Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra telpas, kur pašlaik glabājas VDK dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!