Pirmdien "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē izcēlās konflikts starp komisijas vadītāju Ingunu Sudrabu (NSL) un deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV), kuram netika dots vārds, lai iztaujātu uz sēdi uzaicināto bijušo politiķi Andri Šķēli.

Kad komisijas locekļi beidza iztaujāt Šķēli, mikrofonu ieslēdza deputāts Kaimiņš. Deputāts paziņoja, ka vēlas Šķēlem uzdot jautājumu un aicināja bijušo politiķi atklāt, vai viņš zina, kas deputāts Kaimiņš ir. Bijušais politiķis gan norādīja, ka ir pieradis, ka komisijas darbu organizē tās vadība.

Komisijas priekšsēdētāja Sudraba aicināja Kaimiņu viņu interesējošos jautājumus uzdot ārpus sēdes, savukārt deputāts pauda sašutumu par to, kāpēc viņš kā Saeimas deputāts nedrīkst komisijas sēdē uzdot bijušajam politiķim jautājumus.

Sudraba skaidroja, ka Kaimiņš nevar uzdot jautājumus, jo nav komisijas loceklis.

Noklausījies šo deputātu viedokļu apmaiņu, Šķēle no deputātiem atvadījās, novēlot priecīgus Ziemassvētkus.

Arī pēc tam, kad Šķēle bija pametis komisijas sēdi, Kaimiņš turpināja uzstāt uz savām tiesībām uzdot jautājumus komisijas uzaicinātajām personām.

Viņš ieslēdza mikrofonu un aicināja komisiju balsot par to, vai deputāti, kas nav komisijas locekļi, var uzdot jautājumus uzaicinātājiem cilvēkiem.

Līdz ar Kaimiņa uzstājību viņam tika atslēgts mikrofons. Deputātam gan tas netraucēja – viņš turpināja pieprasīt balsojumu paaugstinātā balsī.

Neviens no komisijas deputātiem gan nerosināja balsot par Kaimiņa priekšlikumu.

Tāpat komisija noraidīja Kaimiņa iesniegumu atļaut arī tiem deputātiem, kuri nav "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā, uzdot savus jautājumus uz sēdi uzaicinātajām personām.

Jau vēstīts, ka Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!