Foto: Valsts policija
Rekonstrukcijā esošās Siguļu baznīcas ugunsgrēks un incidenti Smiltenē, kur pie diviem dievnamiem dedzināti atkritumi un vienā gadījumā arī riepas, starpēji nav saistīti, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijā.

Šobrīd policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šie gadījumi nav saistīti.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 10. decembra naktī liesmas nopostījušas Carnikavas novada Siguļos esošo dievnamu. Valsts policija saistībā ar šo ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu.

Savukārt naktī uz piektdienu Valsts policija saņēmusi informāciju, ka Smiltenē, Baznīcas laukumā pie Smiltenes evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcas durvīm saliktas un aizdedzinātas riepas, bet pāris stundas vēlāk, pret rīta pusi, likumsargi informēti, ka Vaļņu ielā, pie Smiltenes Romas katoļu draudzes nama durvīm aizdedzināti atkritumu maisi. Par dedzināšanu pie baznīcām Smiltenē sākti divi kriminālprocesi un aizturēts aizdomās turētais - kāds 1982. gadā dzimis Lietuvas pilsonis.

Vaicāta, vai valsts policijas ieskatā abi šie gadījumi ir saistīti, vai arī šāda iespēja ir maz ticama, policijas preses pārstāve Gita Gžibovska norādīja, ka šobrīd policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šie gadījumi nav saistīti.

Krimināllikuma 185. panat 2. daļa par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā vai ja tā izdarīta lielā apmērā, vai ja tās rezultātā vainīgā neuzmanības dēļ iestājusies cilvēka nāve vai izraisītas citas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Ādažu evaņģēliski luteriskā draudzes pārstāve Marta Romanova-Jēkabsone portālu "Delfi" piektdien informēja, ka 16. decembrī no pulksten 10 plānota talka Carnikavas baznīcas ugunsgrēka seku likvidēšanai, lai novāktu ugunsgrēkā radušos izdedžus un gružus, kā arī sakoptu baznīcas apkārtni. Viņa norādīja, ka vēl tiek aplēsti zaudējumu apmēri un prognozēti iespējamie izdevumi dievnama atjaunošanai.

Draudzes pārstāve norāda, ka Carnikavas koka dievnams Siguļos celts 18. gadsimtā un bija vecākais saglabājies Vidzemes jūras piekrastes koka dievnams. Tas atradās Carnikavas vēsturiskajā centrā - Siguļos, blakus kapiem.

Carnikavas dievnams atradās rekonstrukcijā un bija plānots 2018. gadā, Latvijas simtgadē, to atvērt dievkalpojumiem.

Romanova-Jēkabsone informē, ka 15. decembrī atklāts ziedojumu tālrunis naudas līdzekļu vākšanai jauna Carnikavas dievnama celtniecības projekta sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!