Foto: Shutterstock

Pirms iesniegšanas Saeimā vēl plānots pilnveidot nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) piedāvāto likumprojektu, kas paredz bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

VL-TB/LNNK politiķis Ritvars Jansons sacīja, ka Saeima par šo likumprojektu varētu lemt vēl pirms Ziemassvētkiem, taču, visticamāk, ne ceturdien, 14. decembrī. Jansons piebilda, ka šim likumprojektam būtu svarīgs visas koalīcijas atbalsts, bet, piemēram, "Vienotību" neapmierinot atsevišķi juridiski jautājumi.

Politiķis arī pastāstīja, ka šo likumprojektu varētu nodot Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) esot paudusi gatavību strādāt ar šo jautājumu.

Kā ziņots, nacionālās apvienības piedāvātā likumprojekta sākotnējā versija paredz bijušās VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz 1. martam.

Nacionālā apvienība šos grozījumus virzījusi, lai atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem, nosakot, ka publicēšana jāveic līdz 2018. gada 31. decembrim.

Ar likumprojektu paredzēts atrisināt pašreizējo situāciju, ka pētniekiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai izmantotu Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) telpas, kur pašlaik glabājas VDK dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!