Foto: Kadrs no video

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret sešām personām par dokumentu viltošanu saistībā ar seguma atjaunošanu Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, portālu "Delfi" informēja KNAB.

Krimināllietā izmeklētājs lūdzis prokuroru piemērot arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļus divām juridiskām personām, lai sauktu tās pie kriminālatbildības.

KNAB uzsver, ka šīs krimināllietas izmeklēšanā ieguldīts vērienīgs izmeklētāju un operatīvo darbinieku darbs, izvērtējot apjomīgu dokumentāciju un nopratinot lielu skaitu personu, kas iesaistītas kriminālprocesā.

Kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta 2. daļas par, iespējams, veiktiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dokumentu viltošanu, sākts 2016. gada oktobrī. Šajā krimināllietā aizdomās turēto personu vidū ir divas Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonas, viena no kurām darba attiecības ar departamentu jau ir izbeigusi.

Krimināllikuma 275. panta 2. daļa par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Iepriekš KNAB ziņoja, ka kriminālprocesā iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka Satiksmes departamenta rīkotajā iepirkumā "Rīgas pilsētas ielu seguma periodiskās atjaunošanas darbi 2015.gadā" iepirkuma daļā "Ielu seguma atjaunošana. Seguma atjaunošana Krišjāņa Barona ielā" valsts amatpersona veikusi dienesta viltojumu.

KNAB 2016. gada rudenī ieradās arī ceļu būves uzņēmumā "Binders", kas veica Barona ielas seguma rekonstrukciju. KNAB no "Bindera" izņēmis daļu dokumentu oriģinālu un veicis kopijas, iepriekš vēstīja telekanāls LNT.

Pērn 16. augustā saistībā ar Rīgas ielu remontdarbu lēno gaitu no amata tika atstādināts Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs. Viņa vietā tika iecelts Emīls Jakrins.

Pērn oktobrī TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Rīgas dome par Krišjāņa Barona ielas rekonstrukcijas darbu būvuzraudzību 2015. gadā slēgusi līgumu ar SIA "Bild", kas iepriekš piederēja 2016. gada vasarā kukuļošanas lietā aizturētajam Satiksmes departamenta darbonim Uģim Brožam.

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, ar Barona ielas rekonstrukcijas darbiem saistītajā kriminālprocesā KNAB ir aizdomas par viltotiem būvuzraudzības dokumentiem. Saskaņā ar šiem dokumentiem Barona ielā notiekošos darbus uzraudzījusi persona, kura faktiski no rīta līdz vakaram strādājusi Salaspils novada domē.

Būvdarbus Barona ielā organizējis tas pats Rīgas domes Satiksmes departamenta darbonis Broža, kuru KNAB aizturēja kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām departamenta organizētos iepirkumos. Viņam bijusi iespēja izvēlēties uzņēmumu, kas veiks Barona ielas būvdarbu uzraudzību. Broža izvēlējies firmu "Bild", kura iepriekš piederējusi viņam pašam. Ar šo uzņēmumu dome Brožas personā noslēgusi līgumu, kas nav paredzējis stingru kārtību, kā pašvaldība saņem atskaites par būvdarbu gaitu. Līgumā esot bijušas tikai vispārīgas frāzes, ka uzraudzība jāveic.

"Bild" no savas puses par tiešo būvniecības uzraugu norīkojusi Andreju Kiseļevu-Podgorniju, ar kuru Broža esot sen pazīstams un iepriekš strādājis kopā. Kiseļevs-Podgornijs gan no rīta līdz vakaram strādājis Salaspils novada domē, vēstīja "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!