Foto: Eiropas Parlaments

Latvijā un arī Igaunijā aizvien netiek ievērotas aptuveni 400 tūkstošu nepilsoņu pamattiesības, komentējot savu balsojumu pret Eiropas Parlamenta (EP) 2017. gada ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) pilsonību, Strasbūrā klātesošajiem EP deputātiem klāstīja no Latvijas ievēlētā EP deputāte Tatjana Ždanoka.

"Es balsoju pret šo ziņojumu. Jo daudzas svarīgas lietas no šī ziņojuma ir izskalotas un dažas nesvarīgas lietas, piemēram, iekšējās robežas pārmaiņas, savukārt, ir iekļautas. Manuprāt, tas ir skandalozi, ka ziņojumā par pilsonību nekas nav teikts par tā saucamajiem nepilsoņiem," norādīja Ždanoka.

"300 tūkstoši Latvijā, manā valstī, un aptuveni 100 tūkstoši kaimiņvalstī Igaunijā - šiem cilvēkiem netiek garantētas daudzas pamattiesības," viņa minēja.

Ždanoka skaidroja, ka, neskatoties uz to, ka EP Lūgumrakstu komitejā iesniegts desmit tūkstošu iedzīvotāju parakstīts pieteikums no Latvijas un Igaunijas par mazākumtautību tiesību aizsardzību, tomēr šajā ziņojumā par to nekas nav teikts.

"Pirms astoņiem gadiem līdzīgā rezolūcijā šāda problēma tika pieminēta un EP balsoja par, bet problēma joprojām nav atrisināta. Tiesības netiek garantētas. Un tas skar 400 tūkstošus cilvēkus, kas ir Eiropas Savienības patstāvīgie iedzīvotāji," sacīja deputāte.

ES pilsonības politikas galvenais mērķis, kā ziņojumā skaidro EP, ir panākt, lai visi ES iedzīvotāji justos kā mājās neatkarīgi no tā, kurā ES dalībvalstī tie atrodas, un izmantotu priekšrocības, ko sniedz Eiropas pilsoņu statuss, arī uzturoties savā mītnes valstī.

Saskaņā ar EP rīcībā esošajiem pētījumiem tikai aptuveni 20% eiropiešu gūst priekšrocības no pārrobežu ceļojumiem ES teritorijā un no šādu tiesību izmantošanas. Tas, kā uzskata EP, nozīmē, ka jāpalielina ES pilsoņu tiesības un jānodrošina, ka ES pilsoņi var efektīvi izmantot tās savā ikdienas dzīvē.

"Tas arī nozīmē, ka jāveicina ES kopējās vērtības: vienlīdzība un nediskriminācija, pilsoņu līdzdalība ES demokrātiskajā dzīvē, kā arī Eiropas sabiedriskais forums drošības, miera un noturīgas labklājības jautājumos, lai iedzīvotāji var izteikt savas bažas un ierosinājumus ES attīstībai, " minēts otrdien apstiprnātajā ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!