Foto: F64

Iekšlietu ministrija sagatavojusi Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāna 2018.-2020. gadam projektu, kurā uzsvars likts uz modernāku informācijas tehnoloģiju ieviešanu un likumsargu apmācību.

Plānā ietvertie pasākumi paredz izstrādāt nacionālo Smagās un organizētās noziedzības draudu novērtējuma metodoloģiju. Piemēram, paredzēts ieviest organizētās noziedzības, smago un sevišķi smago noziegumu apkarošanas efektivitātes monitoringa metodi atbilstoši katras prioritārās noziedzības jomas specifikai. Ieviešamā metodoloģija arī pētītu konkrētā noziedzības veida ietekmi uz valsts ekonomiskajām un finanšu interesēm, kā arī iedzīvotāju drošību.

Plāns paredz veikt tiesībsargājošo iestāžu darbinieku pastāvīgu profesionālo apmācību un kvalifikācijas paaugstināšanu organizētās noziedzības, ekonomisko un finanšu noziegumu, smago un sevišķi smago noziegumu apkarošanas jomā. Tāpat turpmākajos divos gados paredzēts sagatavot un īstenot analītiķu neformālās izglītības programmas, lai nodrošinātu šo speciālistu apmācību iespējas Latvijā.

Plānā arī paredzēts atbilstoši kompetencei nodrošināt iespējas analītiķiem paaugstināt kvalifikāciju radniecīgos dienestos ārvalstīs un starptautisko organizāciju piedāvātajos apmācības kursos, lai nodrošinātu ārvalstu prakses pārņemšanu.

Tuvākajos gados paredzēta Latvijas austrumu robežas telekomunikāciju tīkla infrastruktūras modernizācija, nodrošinot operatīvo radiosakaru un platjoslas datu pārraides pieejamību iekšlietu dienestiem pierobežas teritorijā. 2019. gadā telekomunikāciju tīkla infrastruktūras modernizācija valstij izmaksātu 1 144 716 eiro.

Atbilstoši kompetencei plānā ieteikts izvērtēt iestāžu struktūrvienību, kas nodarbojas ar analītisko darbu, darbību, nepieciešamības gadījumā nostiprinot esošo kapacitāti vai izveidojot jaunas struktūrvienības.

Plāna autori iesaka turpināt pilnveidot Valsts policijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu atguves dienestu ar specializāciju šo līdzekļu aprites izsekošanā.

Pamatojoties uz operatīvā darbībā izmantojamo speciālo līdzekļu attīstības tendencēm, VP esot nepieciešams stiprināt tehnisko vienību kapacitāti, iegādājoties speciālās ierīces un tehniskos līdzekļus.

Plānā rosināts tiesībsargājošās iestādes apgādāt ar dažāda veida tehniskajiem līdzekļiem, biroja tehniku, datortehniku, programmatūru, bezvadu datortīkla piekļuves punktiem un citiem risinājumiem. Piemēram, tiesu ekspertīžu iestāžu tehnisko kapacitātes uzlabošanai par 350 000 eiro paredzēts iegādāties augstas izšķirtspējas šķidrumu hromatogrāfu ķīmisko ekspertīžu veikšanai. Plānā par vairāku tehnisko līdzekļu iegādi informācija ir klasificēta.

Lai sekmīgāk cīnītos ar organizēto noziedzību, tiesībsargājošās iestādes nepieciešams apgādāt ar ķimikālijām un laboratorijas precēm, kā arī dažādiem saimniecības pamatlīdzekļiem, piemēram, ledusskapjiem un kondicionieriem.

Paredzēts, ka iesaistītās institūcijas plāna pasākumus 2018.gadā īstenos no tām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildus finansējuma piešķiršanu plāna īstenošanai 2019.gadā un 2020.gadā izskatīs Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Plāns vēl būs jāapstiprina valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!